Brusky na nože

Nejlepší brusky na nože 2022 + recenze

Krájení je typickým úkonem, který je součástí přípravy pokrmů, a neodmyslitelně k němu patří také ostrý nůž. Podstatný je právě přívlastek „ostrý“. Každý kuchyňský nůž má svou životnost a čepel se časem otupuje, broušení či ostření nože je proto v rámci jeho údržby nezbytností. Velkou roli hraje kvalita čepele, ale také to, k čemu nůž v kuchyni používáte, resp. co jím krájíte. My jsme se blíže podívali na to, jaké brusky na nože jsou nejlepší. Porovnali jsme několik modelů. Vítězem srovnávacího testu se stala mechanická bruska na nože Roll-Sharp Edge Fiskars. V našem testu najdete i elektrické brusky na nože, ale také klasické ruční brusky či ocílky. Přečtěte si krátké recenze a návod, jak vybrat brusku na nože.

Publikované: 30.11.2021
Aktualizované: 07.06.2022

Jakou brusku na nože koupit?

Broušení nože je proces, který časem vyžadují všechny kuchyňské nože nebo nože s poškozeným ostřím. S tupým nožem se pracuje velmi špatně a leckdy si můžete takovým nožem přivodit nepříjemné zranění. Tupý nůž je nebezpečný a práce s ním je neefektivní. Díky kvalitní brusce na nože můžete nůž nabrousit během několika minut. Nůž můžete brousit klidně i vícekrát za týden, a to podle frekvence používání. Ostření je až poslední možnost, chcete-li tedy svým kuchyňským nožům zajistit dokonalou péči, vyberte si některou z brusek na nože, které se nachází v naší tabulce TOP 3 produktů.

Názov Hodnotenie Detail
Roll-Sharp Edge Fiskars   ✔   Víťaz testu5*Zobrazit produkt
Orava BN-40   ✔   Cenový trhák5*Zobrazit produkt
F. Dick bruska na nože   ✔   Pre náročných5*Zobrazit produkt

Víťaz testu
Roll-Sharp Edge Fiskars

Roll-Sharp Edge Fiskars

Ruční štěrbinová bruska s úhlovou stabilizací (30°), brusné kotouče z nerezové oceli, dvě polohy drážky.

Zobrazit více info

Vítězem testu se stala tato jednoduchá mechanická bruska na nože finské značky Fiskars. Jedná se o štěrbinovou brusku s úhlovou stabilizací (30°) a kvalitními brusnými kotouči z nerezové oceli. Bruska má ergonomický tvar a je potažená PVC materiálem. Díky dvěma polohám drážky jí lze ostřit i větší nože či sekáče.

Cenový trhák
Orava BN-40

Orava BN-40

Elektrická bruska, kotouče s odolnou safírovou vrstvou, dva stupně ostření, menší počet otáček.

Zobrazit více info

Levná elektrická bruska na kuchyňské nože značky Orava je určená pro ty, kteří chcou brousit rychle a efektivně. Velkou výhodou brusky jsou brusné kotouče s odolnou safírovou vrstvou. Elektrická bruska má větší rozměry. Nabízí až dva stupně ostření, jeden pro hrubé broušení a druhý stupeň pro doostření čepele. Slabinou je menší počet otáček a větší rozměry.

Náš TIP
Wüsthof Classic Ikon

Wüsthof Classic Ikon

Ruční bruska s keramickými lamelami, dvě úrovně broušení, vhodná na zoubkované nože, 30° úhel broušení.

Zobrazit více info

Profesionální ruční bruska s keramickými lamelami je zárukou vysoké efektivity. Jedná se o produkt renomovaného výrobce. Bruska se prezentuje velmi kvalitním zpracováním a brusnými kotouči z keramiky. Díky ergonomické rukojeti je vhodná pro praváky i leváky. Disponuje dvěma úrovněmi broušení. Lze jí brousit i zoubkované nože. Díky bočním drážkám je dán 30° úhel broušení. Na brusku platí doživotní záruka týkající se mechanického poškození.

Obsah článku:

Hodnocené parametry

Zvládnout nabroušení nože se jeví jednoduše, ale vězte, že i při výběru brusky na kuchyňské nože byste měli zohlednit určité parametry. Všechno zároveň vyžaduje určitou praxi a s bruskou musíte umět pracovat. V našem srovnávacím testu mají zastoupení nejlepší brusky na nože, ocílky nebo elektrické brusky na nože, které mohou být běžnou součástí vaší kuchyňské výbavy. Zmíníme také brusné kameny, či dokonce kotoučové brusky, které však do kuchyně v domácnosti nejsou zrovna nejvhodnější.

I nože jsou vyrobeny z různých druhů ocelí a ostřeny různými technikami, některé si své kvalitativní vlastnosti udrží déle, jiné můžete brousit po každém krájení. V rámci hodnocení jsme si brusky rozdělili do kategorií a hodnotili jsme jednotlivé typy brusek a to, jak se s nimi pracuje. Zajímalo nás tedy jejich využití, náročnost používání – ovládání, ergonomie, kvalita zpracování i kvalita brusného materiálu, který je v kontaktu s čepelí nože. Primárně nás však zajímala efektivita broušení.

Účinnost broušení
Brusný materiál
Jednoduchost používání/ovládání
Ergonomie
Kvalita zpracování
Rozměry a kompaktnost

Zvolit ten správný nástroj na broušení nožů je pravděpodobně něco, nad čím jste se ještě nezamýšleli. Spotřebitelům proto chceme tuto problematiku objasnit, aby věděli, jaké mají možnosti. Na základě průzkumu trhu, který jsme prováděli více než 40 hodin, jsme porovnali desítky brusek na nože. Do našeho testu se dostaly ruční brusky na nože Fiskars či Tescoma, ale také elektrické brusky Orava nebo EdgeCraft. Ve srovnání jsou i ocílky, které slouží ke snadné údržbě nože. Dostupnost produktů tohoto druhu je někdy náročná, ale věříme, že v našem výběru naleznete dostatek alternativ.

Proč důvěřovat našemu testu?

Náš test je založen na detailním a objektivním srovnání vybraných spotřebičů. Precizní analýzou a průzkumem trhu za pomoci stanovení přísných kritérií vybíráme ty nejlepší produkty a šetříme vám tak spoustu času, který byste jinak strávili hodinami hledání informací na internetu.

Záleží nám na tom, abychom vám přinesli všechny podstatné informace o jednotlivých produktech na jednom místě a pomohli vám vybrat to nejlepší, co je na trhu k dispozici. Sledujeme prodejnost jednotlivých modelů a jejich reálné hodnocení ostatními zákazníky.

Nepropagujeme žádnou značku ani žádného prodejce. Soustředíme se na objektivní a důvěryhodné hodnocení na základě osobních zkušeností, ale také analyzujeme zahraniční testy a reference zákazníků či odborníků, kteří měli možnost konkrétní produkt reálně otestovat.

Recenze brusek na nože

V našem výběru se nachází několik ručních brusek, ale také elektrické brusky na kuchyňské nože s tupým ostřím. Naše recenze jsou nezávislé a objektivní. Žádný z produktů není účelově propagován. Srovnávací test hodnotil důležité parametry a zohlednil i názory spotřebitelů, které vypovídají i o účinnosti broušení nožů. Pokud tedy chcete mít nože v kuchyni stále ostré, právě broušení je nejlepší způsob údržby. Díky našim recenzím si tak můžete vybrat to nejlepší, co k tomuto účelu potřebujete.

Víťaz testu

Roll-Sharp Edge Fiskars

Ruční štěrbinová bruska s úhlovou stabilizací (30°), brusné kotouče z nerezové oceli, dvě polohy drážky.

Prohlédnout nejlepší nabídku

Ostřič nožů z dílny renomovaného výrobce nabízí velmi atraktivní, moderní vzhled a kompaktní rozměry. Ruční bruska na nože Fiskars má na délku 16,5 cm a je velmi skladná. Výhodou je také ergonomičnost brusky. Nenabízí však vícestupňové broušení.

Pokud hledáte jednoduché zařízení, které vám umožní udržovat ostří většiny vašich kuchyňských nožů, finský výrobce vám přináší velmi dobrou kvalitu za přiměřenou cenu. Ostřič nožů Roll-Sharp Edge Fiskars je kompaktním pomocníkem, který se snadno používá. Je určený k broušení nožů z uhlíkové, nerezové, resp. kalené oceli.

Kvalitní brusné kotouče jsou vyrobené z keramiky a bruska má až dvě polohy, které jsou určené pro nože s tlustší nebo tenčí čepelí. Bruska zvládne i větší kuchyňské nože či sekáče. Při broušení stačí brusku tlačit k pevnému podkladu. Spodní část má dva stabilizační body, horní část je z PVC, proto bruska neklouže a dobře se drží. Velice oceňujeme pevný úhel broušení, který je na úrovni 30°. Čepel se vždy musí dotýkat boční stěny, díky tomu je zaručen optimální sklon.

Bruska je díky své ergonomii vhodná pro praváky i leváky. Spotřebitelé jsou rádi za rychlý proces broušení a jednoduché používání. Kvalitu keramických kotoučů potvrzují i pozitivní reference týkající se ostření samotných nožů. Fiskars sice na rozdíl od elektrické brusky Orava BN-40 nemá vícestupňové broušení, ale výhodou je stabilní poloha nože při broušení a také bezpečné používání i při broušení větších nožů díky bočním stěnám.

Pozitivní recenze
Kvalitní keramické kotouče
Poměr ceny a kvality

Bez vícestupňového broušení

Typ brusky: ruční bruska ● Brusný materiál: nerezová ocel ● Vícestupňové broušení: ne

Cenový trhák

Orava BN-40

Elektrická bruska, kotouče s odolnou safírovou vrstvou, dva stupně ostření, menší počet otáček.

Prohlédnout nejlepší nabídku

Dlouhodobě jednou z nejprodávanějších elektrických brusek na kuchyňské nože na českém trhu je právě Orava BN-40. Vděčí za to především nízké ceně, ale potěší i kvalitní safírové brusné kotouče, které jsou dostatečně tvrdé, tak aby nabrousily i nože z kvalitní nerezové oceli. Bruska by potřebovala o něco větší výkon.

Pokud jste zastánci modernějších technologií a elektrické brusky vás zaujaly, také Orava může být praktickým pomocníkem. Na první pohled nevypadá jako nejmodernější elektrická bruska, ale uvnitř se skrývají safírové brusné kotouče, jejichž životnost je podstatně lepší než v případě nerezové oceli. Je pravdou, že tělo brusky je o něco větší a ke skladování je třeba najít stabilní místo.

Proces ostření nožů je však jednoduchý a plně automatický. Štěrbiny mají drážky, máte tak jistotu správného úhlu broušení. Nůž stačí 5krát až 6krát protáhnout štěrbinou a elektromotor se postará o vše ostatní. Důležitý je jen optimální přítlak. Brusku na kotouče zapnete stisknutím jednoduchého překlápěcího spínače on/off na čelní straně. Lepší ostrost zajistí dvoustupňové ostření. Někdy se motor zastaví, protože 40W příkon nedodá výkonu na rozdávání.

Bruska na nože Orava BN-40 je levnou alternativou ručních brusek. Nedá se říci, že nabrousí lépe, ale rozhodně to zvládne rychleji. Za plus považujeme safírové brusné kotouče, jednoduché ovládání a také poměrně tichý chod. Jistotu máte také ve vodicích drážkách a dvoustupňovém broušení, kdy dokážete čepel zabrousit a následně v tenčí části i zaostřit. Slabinou je menší výkon a kvalita vnějšího zpracování. Pokud je pro vás ruční bruska i nadále lepší volbou, Roll-Sharp Edge Fiskars určitě nezklame.

Vícestupňové broušení
Nízká cena
Safírové brusné kotouče

Kvalita zpracování
Větší rozměry
Slabší otáčky motoru

Typ brusky: elektrická bruska ● Brusný materiál: safírové kotouče ● Vícestupňové broušení: ano ● Příkon: 40 W

Náš TIP

Wüsthof Classic Ikon

Ruční bruska s keramickými lamelami, dvě úrovně broušení, vhodná na zoubkované nože, 30° úhel broušení.

Prohlédnout nejlepší nabídku

Wüsthof patří k výrobcům s dlouholetou tradicí (od roku 1841) v segmentu výroby nožů a kuchyňského příslušenství. Tato bruska na nože je ukázkou precizní práce. Konstrukce je velmi masivní a váží kolem 500 g. Je vyrobená z kvalitní oceli, brusné kotouče jsou z keramiky a možné je také broušení ve dvou úrovních.

Spotřebitelé potvrzují, že bruska na nože Wüsthof je vhodná pro praváky i leváky. Má ergonomické držení připomínající rukojeť nože s protiskluzovou vrstvou. Ruční bruska se tak dobře drží a je maximálně stabilní, což je důležité z hlediska bezpečnosti používání. Ve srovnání se štěrbinovou bruskou Roll-Sharp Edge Fiskars máte v tomto případě k dispozici až dvě drážky, a tudíž dvoustupňové broušení/ostření.

První stupeň je vhodný k hrubému broušení a druhý k jemnému dobrušování hran čepele. Brusným materiálem jsou keramické lamely. Druhý stupeň broušení je vhodné použít i na vroubkované nože (nože se zoubky). Díky bočním drážkám je zajištěný přesný, 30° úhel broušení. Velice dobře je na tom bruska na nože z hlediska odolnosti. I proto německý výrobce Wüsthof dává na tento výrobek doživotní záruku.

Zařízení nabídne vše, co od ruční brusky očekáváte (a možná i něco navíc). Manipulace a proces samotného broušení jsou jednoduché. Kvalita zpracování je na vysoké úrovni a na základě spokojenosti spotřebitelů je efektivita ostření na více než uspokojivé úrovni. Brusce nelze vytknout ani ergonomii, je vhodná pro praváky i leváky. Odradit by mohla jen vyšší cena, kterou za ruční brusku zaplatíte.

Kvalitní zpracování – keramické lamely
Vícestupňové broušení
Přesný úhel broušení

Vyšší pořizovací cena

Typ brusky: ruční bruska ● Brusný materiál: keramické lamely ● Vícestupňové broušení: ano

Najpredávanejšie

Delimano Brava Extreme

Ruční bruska na nože, brusné kotouče z nerezové oceli tungsten, bez vícestupňového broušení.

Prohlédnout nejlepší nabídku


Recenzia

Velice jednoduchá, kompaktní a zároveň efektivní bruska na nože s praktickou přísavkou. Delimano Brava Extreme je určená pro ty, kteří chtějí mít v kuchyni vždy po ruce skladného pomocníka, jenž se vejde do zásuvky. Bruska si poradí i s broušením vroubkovaných nožů. Plusem je také příslušenství v podobě tří nožů Delimano.

Dobře známý televizní produkt. Bruska na nože Delimano Brava Extreme je však vzhledem ke své ceně velmi zajímavou volbou. Je určená k broušení nožů vyrobených ze slitiny, uhlíku či nerezové oceli. Samotný profesionální brusný materiál je však z odolné nerezové oceli tungsten (obsahuje prvky wolframu), na brusce nedoporučujeme brousit hodnotnější nože s vyšší tvrdostí (japonská ocel, damašková ocel či titanové nože). Velmi pozitivní je, že ruční bruska s jednou polohou si poradí i s vroubkovanými nožíky.

Výrobce dokonce avizuje, že brusku lze použít i k broušení loveckých či sportovních nožíků, sekáčků, nebo dokonce nůžek. Čepel stačí drážkou třikrát nebo čtyřikrát protáhnout. Velice zajímavé je řešení s přísavkou na spodní straně. Brusku stačí položit na pevný podklad a stisknutím pojistky přísavku připevnit k podkladu. Je tak zaručena skvělá stabilita a bezpečnost. Spotřebitele jistě potěší i verze brusky na nože, ke které dostanete sadu tří kuchyňských nožů.

V případě brusky Delimano Brava Extreme se nemusíte obávat žádného reklamního triku. Bruska opravdu plní svůj účel, což potvrdila i řada zákazníků. Sice nedisponuje vícestupňovým broušením, ale vzhledem k nízké ceně nejde o výraznější nedostatek. Broušení je jednoduché a bezpečné i díky přísavce na spodní straně. Bruska je velmi kompaktní. Tělo je z plastu, sporná je odolnost brusného materiálu. I proto brusku nedoporučujeme používat na vysoce kvalitní, profesionální kuchyňské nože. Pokud byste přece jen Delimanu nevěřili, s cenou je na tom podobně finská bruska na nože Roll-Sharp Edge Fiskars.

Výhodná cena
Příslušenství – tři nože
Vhodná i na vroubkované nože

Nedoporučujeme na profesionální nože (HRC 60 a více)

Typ brusky: ruční bruska ● Brusný materiál: nerezová ocel tungsten ● Vícestupňové broušení: ne

ChefsChoice M130

Elektrická bruska, kotouče z kalené oceli s diamantovou brusnou vrstvou, vícestupňové ostření.

Prohlédnout nejlepší nabídku

V případě této elektrické brusky se jedná o profesionální model. Pokud tedy doma máte profesionální kuchyňské nože, investice do této elektrické brusky se rozhodně vyplatí. Zařízení disponuje až třemi štěrbinami, dvě jsou určené k ostření čepelí nožů a třetí je určená k doleštění. Nejvýznamnější roli hraje 100% diamantová brusná vrstva vhodná i k broušení damaškové či japonské oceli.

Elektrická bruska ChefsChoice M130 disponuje příkonem elektromotoru 75 W, což je dostatečný výkon k tomu, abyste nabrousili i velmi kvalitní nože. Kompaktní zařízení obsahuje až tři úrovně broušení a ostření. Profesionální bruska nabízí hrubé broušení diamantovou brusnou vrstvou, následné doostření čepele kotouči ze superkalené oceli a poslední, třetí stupeň obsahuje speciální lešticí kotouč, který čepel zbaví i těch nejmenších hran. Výrobce avizuje, že čepel kvalitních nožů dokáže bruska zaostřit na tloušťku vlasu, a to právě díky třem fázím broušení.

Rotační brusná tělesa se zároveň ochlazují. Díky tomu se čepel nože nezahřívá a nehrozí její případná deformace nebo změna struktury oceli. Elastomerové pružiny se při tahání nože přes drážky starají o optimální úhel broušení (20°). Jako čas potřebný k ostření výrobce udává jednu minutu pro každou fázi. Ostřič nožů je kromě profesionálních nožů vhodný i na zoubkované nože. Postup je velmi jednoduchý a výsledek ostré čepele zaručen.

Pro profesionální účely je tento model elektrické brusky naprosto ideální. Na rozdíl od levné elektrické brusky Orava BN-40 jsou použity kvalitnější brusné materiály a rovněž má bruska o jeden stupeň broušení více. Precizní zpracování se projevuje také na samotném těle brusky. Výhodou je, že všechny brousicí i lešticí elementy lze vyměnit. Vodicími drážkami je stabilizován i úhel broušení. Spotřebitele sice může odradit vyšší cena, ale pokud v kuchyni máte profesionální nože, určitě sáhněte po kvalitní brusce, jakou je i tento model. Musíme ještě vyzdvihnout snadné používání, kompaktní rozměry a v neposlední řadě bezpečnost a stabilitu.

Diamantový brusný materiál
Třístupňové broušení/leštění čepele
Stabilní úhel broušení

Vyšší pořizovací cena

Typ brusky: elektrická bruska ● Brusný materiál: diamant + kalená ocel ● Vícestupňové broušení: ano ● Příkon: 75 W

Tescoma Precioso

Ruční bruska, keramické kotouče s karbidem, dva stupně ostření.

Prohlédnout nejlepší nabídku

Renomovaný výrobce kuchyňského nářadí a nádobí nezapomíná ani na to, že vlastní kuchyňské nože Tescoma je nutné také udržovat. Právě k tomu je určená dvoustupňová ruční bruska Tescoma Precioso. Velmi moderně působící bruska, která je navíc vhodná pro nože se zoubkovým ostřím.

Tento pomocník vám umožňuje v kuchyni průběžně udržovat nože v dobré kondici. Je kompaktní a díky kvalitním brusným materiálům zároveň dokáže nabrousit i opravdu tupé nože. Dvoustupňové broušení prochází v první fázi přes karbidovou brusku, která nůž nahrubo nabrousí, následně je zde druhá fáze, kdy nůž prochází přes keramické kotouče, které se postarají o hrany ostří.

Bruska má ergonomický tvar a během používání se dobře drží. Rukojeť je potažená gumovým povrchem, takže úchop je stabilní. Výrobce neuvádí úhel, který štěrbiny svírají. Keramická bruska je vhodná i k broušení zoubkovaných nožů. Při broušení vroubkovaných čepelí proto vynechejte karbidové kotouče.

Názory spotřebitelů jsou velmi pozitivní. Důvodem je především výsledný efekt ostření a nízká cena. Zmiňují se také kompaktní rozměry a možnost broušení zoubkovaných nožů. Z našeho pohledu je tento model ideální pro údržbu ostří nožů. Výhodou jsou dva stupně broušení na karbidové brusce a keramických kotoučích. Díky tomu je i v konkurenci Tescoma Precioso na velmi dobré úrovni. Pokud byste požadovali vyšší kvalitu a nevadí vám si připlatit, nezklame ani ruční bruska Wüsthof Classic Ikon.

Pozitivní recenze
Dvoustupňové broušení
Příznivá cena

Žádné

Typ brusky: ruční bruska ● Brusný materiál: karbid + keramické kotouče ● Vícestupňové broušení: ano

Zwilling Twin Sharp

Ruční bruska, kotouče z nerezové oceli s keramickou vrstvou, bez vícestupňového ostření.

Prohlédnout nejlepší nabídku

Jednoduchá a praktická ruční bruska určená k zachování ostří kuchyňských nožů. Má opravdu ergonomický tvar a je kompaktní. Štěrbinová bruska na nože obsahuje kvalitní keramické a ocelové brusné kotouče z nerezu. Úhel ostření je přednastavený šířkou štěrbiny.

Cenově dostupná ruční bruska na kuchyňské nože od ověřeného německého výrobce je na našem trhu velmi oblíbená. V našem srovnávacím testu se nachází i z toho důvodu, že navzdory nízké ceně spotřebitele těší výsledný efekt ostření. Zásluhu na tom má především ostřicí materiál. Ten je tvořený keramickými lamelami a nerezovými kotouči. Důležité je, abyste při broušení nevyvíjeli příliš velký tlak.

Bruska má nízkou hmotnost, je kompaktní a velmi snadno se používá. Úhel broušení je díky výřezu štěrbiny pevný. Výrobce udává hodnotu 35°. Rukojeť je protiskluzová. Brusku můžete použít na kuchyňské nože s rovnou čepelí. Není vhodná na vroubkované nože.

Levná, ale přesto kvalitní bruska na nože Zwiling Twin Sharp je do kuchyně skvělým pomocníkem, který vám umožňuje udržovat čepele nožů vždy ostré. Škoda, že nedisponuje vícestupňovým ostřením jako například ostřič Wüsthof Classic Ikon, který je však o něco větší. Zwilling je velmi kompaktní bruska se stabilním úhlem broušení. Jednoduše se používá a nezaostává ani z hlediska kvality brusného materiálu. Minusem je, že není vhodná k broušení zoubkovaných nožů.

Kompaktní rozměry
Design a tvar
Poměr ceny a kvality

Nevhodná pro nože se zoubky

Typ brusky: ruční bruska ● Brusný materiál: keramika + nerezová ocel ● Vícestupňové broušení: ne

Další zajímavé produkty

Abyste získali ještě lepší přehled o tom, jaká je na našem trhu v tomto segmentu situace, máme pro vás kromě výše recenzovaných brusek na nože také tyto alternativní modely. Nejde sice o komplexní recenze, nýbrž jen krátké charakteristiky, pokud byste si však přece jen nevybrali z recenzovaných modelů, možná právě zde najdete to, co hledáte, a krátké popisy vám pomohou se zorientovat. Doporučujeme vám také přečíst si reference ostatních zákazníků (pokud jsou dostupné). V našem výběru se tyto alternativní produkty nachází proto, že zaujaly různými parametry – cenou, kvalitativním zpracováním, ergonomií nebo právě názory spotřebitelů.

Do širšího výběru svého srovnávacího testu řadíme i na první pohled atypickou brusku na nože Bavarian Edge. Jedná se o mechanickou brusku vhodnou na velké i malé kuchyňské nože. Brusným materiálem jsou wolframovo-karbidové tyče. Netradiční konstrukce má tvar písmene X. Spotřebitelé si pochvalují výsledný efekt. Bruska má jen větší rozměry.

Dostupná je na našem trhu také speciální brusná sada Lansky Deluce LKCLX. Skládá se z pěti keramických kamenů k broušení s různou úrovní zrnitosti (70, 120, 280, 600 a 1 000). Kámen volíte podle toho, jestli chcete nůž brousit nahrubo, nebo čepel jen zaostřit. V rámci příslušenství máte rovněž i vodicí tyčky a svorku, která je klíčová pro správný úhel broušení (17°, 20°, 25° a 30°). Jde o mechanické broušení, které může být v případě správného používání velmi efektivní.

V neposlední řadě jsme do širšího výběru zařadili elektrickou brusku na nože EdgeCraft M320. Tato profesionální diamantová bruska disponuje dvěma úrovněmi ostření nožů. V prvním stupni jsou integrovány diamantové kuželové kotouče. Ve druhé fázi je k dispozici speciální lešticí kotouč. Zařízení lze použít i na zoubkové nože. Díky vodicím drážkám má bruska i skvělou úhlovou stabilizaci.

Ruční bruska na nože AnySharp Pro má celokovové tělo a moderní vzhled. Tato bruska má wolframovo-karbidové brousicí kotouče, které jsou zárukou vysoké úrovně ostrosti. Bruska má díky přísavkám vysokou úroveň stability. Nezabere mnoho místa a je vhodná i na vroubkované nože. Čepel se ostří pod správným úhlem a vrchní hrana brusky je potažena polymerovým krytem, ​​aby nedošlo k poškození zaostřeného ostří.

Pokud umíte pracovat s ocílkou, tak vám zaručenou kvalitu přinese švýcarská řeznická ocílka Victorinox o délce 30 cm. S ocílkou dokážete mírně otupeným nožům navrátit ztracenou ostrost. Ocílka je vyrobena z ušlechtilé nerezové oceli. Rukojeť je ergonomická a z měkkého plastu.

Nejprodávanější podle portálu Heureka

Které brusky na nože jsou nejprodávanější? Které ruční brusky kupují spotřebitelé nejvíce? Která elektrická bruska na nože je nejoblíbenější? I to vám prozradíme v tabulce TOP 5 nejprodávanějších modelů. Faktem je, že spotřebitelé často vybírají podle ceny. Pokud si však nechcete volbu příliš komplikovat, tento způsob výběru může být velmi užitečný. Výhodou prodávaných modelů je také dostupnost názorů ostatních zákazníků a vysoká prodejnost zároveň může napovědět o solidní kvalitě produktu. Vždy však při výběru myslete na vlastní preference a zohledněte své požadavky.

Názov Hodnotenie Detail
Ernesto Brousek na nože 3363835*Zobrazit produkt
Roll-Sharp Edge Fiskars5*Zobrazit produkt
Orava BN-405*Zobrazit produkt
Verk 155325*Zobrazit produkt
Taidea sada kamenů na broušení nožů5*Zobrazit produkt

Možná máte v kuchyni veškeré potřebné vybavení, včetně kuchyňského robota, parního hrncedomácí pekárny nebo kávovaru. Nakoupili jste i kvalitní kuchyňské nože, ale nemysleli jste na to, že i o nože je třeba pravidelně pečovat. Právě proto je čas na koupi brusky na nože. Bez ohledu na to, zda budete preferovat ruční brusku, elektrickou, nebo si zvolíte ocílku, v žádné kuchyni by toto vybavení nemělo chybět. S tupými noži totiž může být příprava jídel zdlouhavá, nekomfortní a zároveň nebezpečná.

Jakmile máte pocit, že nůž už nekrájí tak dobře, jako když jste ho koupili, je čas ho nabrousit. Tento rozdíl v krájení poznáte snadno, protože při krájení musíte vyvinout větší tlak, musíte měnit úhel a po překrojení jsou suroviny rozpadlé, rozdrobené a nerovnoměrně ukrojené. Pokud nebudete tento fakt ignorovat, brusky na nože se vám postarají o bezproblémové zaostření čepele. My vám ve svém návodu poradíme s výběrem nejlepší brusky na nože.

Jak vybrat brusku na nože

  • Typy brusek na nože
  • Ergonomie
  • Kvalita zpracování
  • Rozměry
  • Cena a renomovaní výrobci

Typy brusek na nože

V praxi se využívá vícero způsobů, kterými lze nůž nabrousit. Jako první vám však odborník řekne, že ne každý nůž lze dokonale nabrousit. Pokud jde o levné a nekvalitní nože, při jejichž výrobě byla použita měkká ocel, broušení je často jen kosmetickou úpravou, avšak efekt je jen minimální. Pozor je však třeba dávat i u kvalitních kuchyňských nožů a je potřeba sledovat tvrdost oceli, která byla k jejich výrobě použita.

Pokud jde o proces broušení, vždy platí pravidlo, že brusný materiál musí být pevnější a z tvrdšího materiálu, než je ostří (čepel) nože. Pokud tomu tak není, dočkáte se spíše znehodnocení brusky a otupení nože. Zároveň se v současnosti používají různé typy brusek podle toho, co komu nejvíc vyhovuje. V každém případě nelze podceňovat ani techniku, abyste věděli, jak jednotlivé typy brusek používat.

Ruční brusky na nože

Jedná se o nejrozšířenější typ brusek na kuchyňské nože. Výhodou je cenová dostupnost, snadné používání a kompaktní rozměry. Říká se jim také štěrbinové brusky na nože. Hlavním účelem těchto brusek je pravidelná údržba nožů, abyste broušením docílili požadovaného tvaru čepele – písmene „V“. Tyto brusky obsahují brusné kotouče, které mohou být vyrobeny z kvalitní oceli a potaženy diamantovou nebo safírovou vrstvou. Levnější používají pouze ocelové kotouče s příměsmi.

Používání je velmi jednoduché. Čepel nože stačí po celé délce protáhnout skrze brusné kotouče – brusný materiál. Pozor na to, aby byl tlak přiměřený. Díky tvaru štěrbiny/výřezu byste neměli mít problém trefit ani správný úhel broušení. Čepel tak snadno zaostříte a takovéto brusky můžete používat na různé druhy nožů. I v případě velmi otupělého nože dokážete čepel zbrousit. Upozorňujeme na víceúrovňové brusky, které mají více štěrbin s rozdílným úhlem broušení, čepel tak můžete ještě lépe vytvarovat. Nevýhodou jsou kovové piliny, které během broušení vznikají.

Elektrické brusky na nože

Mnohými často preferované brusky, které noži dokážou navrátit původní ostrost. Oproti ručním bruskám je výhodou komfort při používání. Díky speciálním drážkám zvládnete přesně určit úhel broušení. Cena kvalitnějších elektrických brusek je vyšší, použity jsou také kvalitnější materiály. Levnější elektrické brusky jsou oproti těm ručním nebo ocílce méně náročné na používání, avšak kvalita brusného materiálu nebo životnost jsou menší. Doporučujeme investovat do elektrických brusek, které mají diamantové brusné kotouče.

Elektrická bruska na nože

Práci za vás odvádí elektromotor, broušení je rychlejší, díky čemuž můžete bez námahy nabrousit všechny nože v domácnosti. Nemusíte vyvíjet žádný větší tlak ani sledovat směřování čepele, jelikož máte vodicí drážky. K dispozici jsou rovněž víceúrovňové brusky, které vám umožňují brousit obě strany čepele a nabrousit čepel tak, aby byla co nejtenčí a dokonale ostrá. Jediným minusem je opět vedlejší produkt, kterým jsou kovové piliny. Doporučujeme zakoupit magnet, který se pilin během broušení zbaví.

Ocílka

I zde je třeba rozlišovat, klasické ocílky nelze vnímat jako plnohodnotnou brusku na nože. Důvod je ten, že ocílka jako taková slouží primárně k udržování ostří nože. V zásadě tedy lze říci, že ocílka slouží k údržbě již nabroušeného nože. Pokud je tedy váš nůž tupý, klasickou ocílkou jej nenabrousíte. Ta je schopná narovnat zvlněné ostří, ne jako ruční nebo elektrické brusky na nože, které zvládnou tyto trhlinky ohnout a ostří narovnat. I tehdy však musíte dodržovat správný sklon čepele – 15° až 22° (u velkých nožů a sekáčů 30° – 40°). Čepel musíte táhnout od rukojeti ke konci ocílky, po celé ploše ostří nože. To vyžaduje opravdovou praxi. U každé strany ostří tento úkon zopakovat pětkrát až desetkrát.

Chcete-li ocílkou brousit, což je poměrně náročné a zvládají to opravdu jen mistři svého řemesla (šéfkuchaři či řezníci), musíte sáhnout po keramické nebo diamantové ocílce, které dokážou čepel zbrousit. Práce s nimi je však náročná, protože ocílku musíte držet tak, abyste neměnili úhel, jinak nůž snadno otupíte.

Kotoučové brusky na nože

I když doma nemáte zrovna profesionální kotoučovou brusku na nože, klasickou kotoučovou brusku jako správný kutil možná mít budete. A i ji můžete využít k broušení nožů. V případě těchto brusek se jedná o samostatnou kategorii. Broušení je rychlé, a je-li nůž broušen pod správným úhlem, je také velmi efektivní. Důležité je i používání brusného papíru/materiálu. Určitě by nemělo jít o hrubozrnný brousicí materiál, který by mohl čepeli ještě více uškodit.

Kotoučová bruska na nože

Při broušení je třeba dávat pozor také na to, aby byl proces broušení poměrně rychlý. Není totiž dobře, pokud se ocel nože přehřívá. Může to způsobit změnu jejích původních vlastností, čímž nůž znehodnotíte. Problémem může být i silný tlak – můžete poškodit strukturu oceli. Pokud doma máte kotoučovou brusku, je dobré, aby měla regulovatelný chod. Nebo se zaměřte přímo na kotoučové brusky na nože, jež jsou dostupné u prodejců a mají všechny parametry, které by takováto bruska měla mít.

Brusné kameny

Broušení nožů brusným kamenem je možná zdlouhavé a technicky náročné, ale je velmi efektivní. Řeč je také o japonském broušení nožů. Důvod je ten, že nože z japonské oceli jsou většinou z tvrdší oceli a jde o způsob broušení, který pochází právě z této země. Chcete-li se o své nože precizně starat, toto je správný způsob, přičemž jde opět o druh brusného nástroje, který využívají hlavně profesionálové. Vyžaduje to totiž dobrou praxi. Kvalitní brusné kameny navíc nejsou úplně levnou záležitostí.

Brusné kameny jsou dnes z velké části syntetické, ale lze si zakoupit i kameny, které obsahují velké procento přírodního korundu nebo křemene. Kameny se liší svojí zrnitostí a provádí se jimi víceúrovňové ostření. Brusné kameny jsou zpravidla oboustranné. Jedna strana má hrubší zrnitost a druhá menší. Hrubší stranou se brousí sklon a jemnější vrstvou se ostří vyhladí, aby bylo co nejtenčí a bez trhlinek. Kámen se před použitím vždy potírá vrstvou oleje nebo průběžně zvlhčuje vodou, aby částečky kamene nepoškodily strukturu ostří. Pohyb vyžaduje cvik, vždy je nutné chytit nůž čepelí od sebe a táhnout po kameni proti ostří. Nelze zapomínat na správný sklon, aby se čepel dostala do tvaru písmene „V“.

Broušení vs. ostření

Mezi těmito dvěma pojmy je značný rozdíl, ačkoli jeden bez druhého v podstatě nemají význam. Broušení je procesem, který můžete pravidelně provádět i vy doma, a to právě za pomoci brusky na nože. Hlavním účelem broušení nožů je údržba, jejímž výsledkem je to, že čepel je stále zaostřená a drží si svůj tvar písmene „V“. Broušení by mělo probíhat pod úhlem 15° až 40°. Tímto procesem se zarovnávají malé trhlinky a zoubky (mluví se také o roztřepené čepeli), které je vidět pouze pod mikroskopem.

Ostření je už záležitost, při které se z ostří nože odebírá poškozená ocel a vytváří se čepel s původním tvarem. Tímto se odstraní malé mikroskopické trhliny, které po broušení zůstávají a používáním se znovu a znovu ohýbají, je proto třeba opětovné broušení, případně přistoupíte přímo k ostření. Pokud máte drahý kuchyňský nůž a jeho čepel je ve špatném stavu, doporučujeme ostření přenechat profesionálům a nechat si nůž naostřit. Čepel tak bude jako nová bez jakýchkoli trhlin.

Ergonomie a náročnost používání

Na základě přehledu typů brusek, který si můžete přečíst výše, je zřejmé, které brusky na nože jsou na používání náročnější a které méně. Z praktického hlediska nejjednodušší obsluhu představují elektrické ruční brusky. Zároveň jsou i ergonomické, není třeba se obávat nesprávného sklonu (vodicí drážky) čepele a v případě vyšší investice je i jejich životnost poměrně dobrá. Stačí je položit na kuchyňskou linku, případně přichytit přísavkami a můžete začít brousit.

Ocílka

Ergonomicky se dobře pracuje i s ručními bruskami na kuchyňské nože. Doporučujeme však investovat do těch, které nabízejí víceúrovňové ostření. Štěrbinové brusky dokážou nůž zbrousit a ostří naostřit několika správnými tahy.

Z hlediska používání a ergonomie jsou už náročnější úhlové brusky. Pozor je třeba dávat na několik faktorů, aby nedošlo k přehřívání oceli, aby se částečky nedostaly na povrch nože a neznehodnotily ho nebo aby brusný materiál nepoškodil strukturu oceli. Velkou praxi vyžaduje také broušení nožů ocílkou nebo brusnými kameny. V obou případech je nutné sledovat sklon a správný pohyb, aby povrch zabral celou čepel. Snadno se může stát, že pár tahy nůž ještě víc otupíte.

Kvalita zpracování a brusný materiál

Není bruska jako bruska. Kromě toho, že rozlišujeme několik typů brusek na nože, se liší také z hlediska kvality. Pokud si vezmete ruční brusku za 100 Kč a poté model za 750 Kč, zaručeně poznáte rozdíl. Nejlevnější modely, bez ohledu na to, zda se jedná o ruční, nebo elektrické brusky na nože, obvykle šetří právě na brusném materiálu. Standard představuje kvalitní nerezová ocel, někdy jsou však použity její měkčí směsi, což má za následek krátkou životnost ostřiče nožů.

Dražší modely využívají kvalitnější keramické kotouče, případně je brusný materiál vyrobený z karbidu/wolframu, eventuálně obsahuje nejkvalitnější, a sice diamantovou nebo safírovou složku. Tyto brusky jsou sice dražší, ale výsledný efekt je daleko lepší a i z dlouhodobého hlediska je životnost takovýchto materiálů lepší. Nezapomínejte na pravidlo, že brusný materiál musí být vždy tvrdší než nůž, který chcete brousit.

Samotnou kategorii představuje design jako takový. Mnohé, i levnější kousky na první pohled působí atraktivně a hodnotně. Nabídnou také vícestupňové broušení a působí dražším dojmem. Nízká cena nemusí automaticky znamenat nekvalitu, ale pozor, abyste se nenechali zlákat právě poutavým designem.

Kuchyňské nože – druh čepele a tvrdost oceli

V souvislosti s kvalitou zpracování jsou nejdůležitější použité materiály. To se však týká nejen brusky na nože, ale také kuchyňských nožů. Jsou-li vyrobeny z měkké oceli, broušení je téměř nemožné nebo jen málo efektivní.

Čepel kuchyňského nože by měla být tvrdá a odolná, struktura oceli často obsahuje další přídavné složky, které vylepšují vlastnosti ostří. Samotná výroba nože je někdy hotovou alchymií a dnes jsou nejvzácnější/nejkvalitnější nože vyrobené z jednoho kusu oceli, případně kuchyňské nože, které se vyrábějí vrstvením různých materiálů. Pokud jde o keramické nože, jejich broušení je náročnější a řada odborníků jejich ostření nedoporučuje. My doporučujeme keramické nože svěřit do rukou profesionála. Jaké druhy ocelových nožů rozlišujeme v praxi?

  • Nerezová ocel – v dnešní době velmi frekventovaný druh oceli. Ostření ostří takovýchto nožů je náročnější, výhodou je však vysoká odolnost a životnost. Méně často dochází k trhlinkám na čepeli.
  • Uhlíková ocel – rovněž velmi často se vyskytující materiál. Jejich broušení/ostření je poměrně jednoduché. Životnost ostří čepele je však kratší.
  • Titanová ocel – je sice měkčí než kalená ocel, ale díky titanové složce se čepel opotřebovává pomaleji a po nabroušení je déle ostrá.
  • Damašková ocel – tyto nože jsou kované z více kusů oceli, přičemž jsou postupně vrstvené. Jedná se o velmi tenké pláty oceli, které jsou na sebe za horka kovány. Čepel takového ostří má typické mramorování, díky kvalitní výrobě je ocel velmi tvrdá. Ostří je tak velmi odolné a nedochází k jeho tříštění. Broušení je vhodné provádět pouze za pomoci diamantové brusky.

Sada kuchyňských nožů čepel

A co diamantová ocel? Jedná se o marketingový trik prodejců. Nože vyrobené z diamantových složek na trhu neexistují. Samotná čepel může obsahovat malé pozůstatky diamantů, které však na kvalitativní parametry ostří budou mít jen zanedbatelný vliv. Cena takového nože by se rázem vyšplhala na tisíce korun.

Tvrdost čepele

Nůž vyrobený z tvrdší oceli má čepel, která si ostrost drží mnohem déle, zároveň je však ostří křehčí a náchylnější ke tříštění. Tvrdost čepele se stanovuje stupnicí Rockwella. Nože, které procházejí zkouškou tvrdosti, splňují normu ČSN EN ISO 6508-1. Zkouška probíhá způsobem, kdy je nůž vystaven určitému zatížení – tlaku, pod kterým působí na „indentor“ a vniká do jeho struktur. Nože jsou podrobovány HRC normě (1 500 N – 150 kg), přičemž zkušebním tělesem (indentor) je diamantový kužel.

Hodnota tvrdosti se stanoví na základě míry deformace. Čím je hodnota HRC vyšší, tím je čepel tvrdší. Například damaškové nože mají tvrdost na úrovni 60 až 70 HRC. Kvalitní nože z nerezové oceli dosahují hodnot 55 až 58 HRC. Hodnota nad 50 HRC představuje poměrně dobrý výsledek.

Rozměry a kompaktnost

Nejkompaktnější brusky na nože jsou ocílky, které se pohodlně vejdou do zásuvky v kuchyňské lince. Kompaktní rozměry mají také ruční brusky na kuchyňské nože. Větších rozměrů se můžete dočkat u elektrických modelů. Záleží však na konkrétním modelu. V každém případě brusky na kuchyňské nože nezaberou mnoho místa. Prostorově náročnější jsou kotoučové brusky, které potřebují své stabilní místo a v domácnostech jejich umístění není vhodné.

Levné brusky na nože nemusí stačit

Toto vybavení rodinný rozpočet nemusí nějak výrazně zatížit. Máme však jedno doporučení, kterého byste se měli držet. Pokud máte kvalitní kuchyňské nože, měli byste mít také kvalitní brusku na nože. Nejlevnější varianta nemusí být dobrým rozhodnutím.

Levné ruční brusky na nože koupíte už za méně než 250 Kč a mnoho spotřebitelů nabude dojmu, že na takovéto brusce následně můžete brousit všechny druhy nožů. Brusný materiál však obvykle představuje jen nerezová ocel, případně měkčí, uhlíkové brusné kotouče. Levné elektrické brusky koupíte za cenu kolem 500 až 750 Kč. Výhodou však je, že výrobci v případě elektrických modelů používají kvalitnější brusné materiály, např. safírové brusné kotouče.

Druhou kategorii již představují ruční brusky za cenu kolem 300 až 750 Kč, kde existuje předpoklad kvalitnějšího zpracování, například karbidové či keramické brusné kotouče. Plusem je i vícestupňové ostření. Dražší elektrické ostřiče nožů se liší nejen vyšší cenou, ale také certifikáty, kvalitním zpracováním a kvalitnějším brusným materiálem. Vzácné nejsou ani diamantové brusky. S cenou se můžete dostat nad 2 500 Kč. K dražším patří také kotoučové brusky.

Brusky na nože Fiskars a Orava spotřebitele zaujaly

Jak už to na trhu bývá, bez konkurence to nejde. V tomto segmentu tomu není jinak. Vybrat ty nejlepší výrobce je poměrně náročné. Mnozí výrobci totiž spotřebitelům nabízejí ze svého portfolia více modelů – levnějších i dražších. Náš průzkum však hodnotil i poměr ceny a kvality, vynechat jsme nemohli ani názory spotřebitelů.

Kvalitativně se nejlépe osvědčily brusky na nože Fiskars nebo Tescoma. Spotřebitele zaujala také bruska na nože Delimano. V poměru ceny a kvality se osvědčila i bruska na nože Orava. K prémiové kvalitě řadíme brusky na nože ChefsChoice, Wüsthof nebo ocílky Victorinox. Mezi kotoučovými bruskami jsou oblíbené Güde nebo Parkside.

Otázky a odpovědi – FAQ

Chcete se nás na něco zeptat? Potřebujete poradit, která bruska na nože je pro vás nejvhodnější? Potřebujete se informovat ohledně některých technických parametrů? Napište nám a my vám co nejdříve odpovíme. Napište nám komentář nebo nás kontaktujte prostřednictvím e-mailu. Budeme rádi, pokud se s ostatními spotřebiteli podělíte i o vlastní zkušenosti s bruskami na nože. Pomůžete tak i ostatním spotřebitelům.

Náš výběr neobsahuje kotoučové brusky, pokud však máte zájem o tento typ brusky, doporučujeme model Scheppach Tiger 2500, jedná se ale o dražší model větších rozměrů a s hmotností kolem 17 kg, který slouží k profesionálnímu broušení nožů. Obecně kotoučové brusky na nože používají často v gastronomických zařízeních nebo v řeznictvích, případně je k broušení nožů využívají profesionálové. Je pravda, že takovéto broušení je rychlé a velmi efektivní. Zabírají však spoustu místa a z hlediska využití v domácnosti nemají velký význam.

Tento aspekt nelze podceňovat. Je velmi důležité, abyste nabroušené kuchyňské nože skladovali odděleně a aby jejich ostří nepřicházelo do vzájemného kontaktu. Určitě tak „neházejte“ všechny nože do jedné zásuvky v kuchyňské lince. Tenké ostří se velmi snadno poškodí. Ideální je skladovat je na magnetické liště nebo v dřevěném stojanu, kde má každý nůž své místo. Po samotném nabroušení čepel nože opláchněte pod teplou vodou a osušte. Přestože jsou kvalitní kuchyňské nože odolné, nedoporučujeme je mýt v myčce nádobí.

Samotná značka Lidl brusky na nože nevyrábí. Příležitostně má v nabídce ruční brusky na nože, nebo dokonce elektrické ruční brusky. Záleží tedy na konkrétním produktu. Pravidelně má v nabídce například kotoučovou brusku na nože Parkside PNTS 250 C2. Parkside patří k výrobcům, jejichž záběr je v rámci spotřebičů, elektroniky či nářadí velmi široký. Vícero výrobků je poměrně kvalitních a prezentují se solidní výdrží. Na základě hodnocení a recenzí této brusky jde o velmi dobře hodnocený model. Výhodou je také cenová dostupnost a rychlost broušení. Rozhodně se však nejedná o profesionální brusku. Je proto potřeba dávat pozor na přehřívání. Jinak je však bruska na nože Parkside vybavena i nádržkou na vodu pro mokré broušení. Příkon zařízení je 250 W.

Ano je, ale proces je složitější. Podstatné je, aby byl materiál brusky pevnější než nůž, který jím brousíte. Upozorňujeme však, že keramické nože lze brousit jen na bruskách s diamantovým brusným materiálem. Výrobci brusek obvykle uvádí, zda je jejich produkt vhodný i k broušení tohoto druhu nožů. K takovýmto modelům patří například elektrická diamantová bruska na nože Guzzanti GZ 005 nebo levnější varianta, ruční bruska na nože, která má brusnou čepel z extrémně odolného karbidu wolframu – Yato 3 v 1. Při broušení je nutné dávat velký pozor na vyvíjený tlak, keramické ostří je sice odolné, ale struktura je velmi křehká. Přestože má keramický nůž dlouhotrvající ostří, ani ostrost takového nože není věčná. Pokud jste do keramických nožů investovali a chcete jejich ostří obnovit, určitě doporučujeme využít služeb profesionálů a nože si nechat nabrousit.

Tento problém nastává především tehdy, provádíte-li broušení na ocílce. Jak však píšeme výše, klasické ocílky (nejlevnější) slouží pouze k udržování ostří nože, aby nedocházelo k jeho roztřepení. K broušení je nutné používat keramické nebo diamantové ocílky. V případě ocílky by u malých nožů měl být úhel kolem 20°, u nožů s větší a širší čepelí je to 30° až 40°. Pokud s ocílkou pracovat neumíte, bude lepší, použijete-li elektrické nebo ruční brusky na kuchyňské nože, kde můžete úhel regulovat, případně máte k dispozici vodicí drážky.

V posledních letech se do popředí dostávají skleněná nebo porcelánová prkýnka na krájení. Pravdou však zůstává, že ke krájení nejsou úplně vhodná. Při krájení totiž nůž přichází do kontaktu s touto plochou, která na čepel vyvíjí mnohem větší tlak než dřevěné nebo plastové prkýnko. Ostří tak má tendenci více se ohýbat pod různými úhly a čepel snadno ztratí svůj tvar, dokonce se může začít třepit. Přestože ocelovým nožům takovýto podklad škodí méně než keramickým, doporučujeme volit plastové nebo dřevěné prkýnko.

Testované produkty

Ďalšie články z kategórie Domácnost

Vaše hodnocení:
(90.4%)