Jak vyčistit pečicí troubu

Jak vyčistit pečicí troubu od mastnoty bez chemie – octem, citronem nebo sodou?

Úklid a čištění nepatří zrovna k nejoblíbenějším lidským činnostem. Chceme-li však žít v čistotě, na výběr moc nemáme. Jinak tomu není ani v případě čištění pečicí trouby. Mnozí dozajista znají ten pocit, když dopečou oběd, případně nějakou sladkou dobrotu, a jsou rádi, že mohou troubu konečně vypnout. Ale ta pravá „zábava“ teprve začíná. V troubě totiž čeká špinavý rošt, připáleniny, usazená mastnota a navíc i zamazaná dvířka. Na talíři možná pečené jídlo vypadá dobře, avšak v troubě nabývá méně estetického vzhledu.

Publikované: 10.03.2023
Aktualizované: 07.06.2023
Obsah článku:

Na trhu existuje řada speciálních přípravků na čištění trub, avšak my jsme v následujících odstavcích shrnuli několik zajímavých, ale zejména levných a rychlých způsobů, jak se vytrvalých nečistot po použití pečicí trouby zbavit.

Čištění trouby neodkládejte

Ideální je, pokud čištění pečicí trouby neodkládáte a učiníte tak po každém pečení. Platí totiž, že čím častěji troubu čistíte, tím jednodušeji vám to půjde. Pokud jsou nečistoty v troubě ponechány delší dobu, pokaždé se vlivem vysoké teploty ještě více připalují k povrchu trouby, v důsledku čehož se pak tato špína obtížněji odstraňuje.

Připáleniny a zanesený povrch trouby dokonce brání rovnoměrnému ohřevu, čímž se snižuje kvalita pečení ve vaší troubě. Připálené tuky navíc začnou po čase produkovat uhlíkové plyny, které koneckonců ovlivní nejen vůni, ale i chuť připravovaného jídla.

Proto je opravdu vhodnější, abyste čištění trouby provedli co nejdříve. Mnohé možná potěší fakt, že na čerstvé nečistoty zabere jakýkoli podomácku vyrobený přípravek za použití běžně v domácnosti se vyskytujících ingrediencí, jako je ocet, sůl, soda bikarbonu či kypřicí prášek. Ovšem starší připáleniny a usazené nečistoty za pomoci těchto „babských rad“ jen těžko odstraníte, takže budete muset sáhnout po agresivních, chemických čističích.

V případě domácích čističů z jedlé sody nebo octa je třeba si zapamatovat, že je nejlepší troubu čistit za tepla. Další velmi podstatnou radou je eliminace používání drátěných nástrojů. Drátěnky a jiné podobně drsné kartáče totiž mohou velmi vážně a natrvalo poškodit speciální povrch moderních troub. Škrábance a poškozený povrch by mohl následně ovlivnit i funkčnost pečicí trouby.

Čištění pečicí trouby

Čištění trouby jedlou sodou

S jedlou sodou (soda bikarbona) existuje spousta domácích „receptů“, díky kterým dosáhnete dokonalé čistoty nejen pečicí trouby, ale i jiných koutů domácnosti. V případě čištění trouby na pečení sodou jde většinou o pasty vytvořené různými kombinacemi ingrediencí.

Pastové konzistence můžete docílit například smícháním poloviny hrníčku sody bikarbony s teplou vodou, přičemž troubu je třeba předem předehřát na 150 °C. Následně je třeba troubu po vypnutí vymazat připravenou sodovou pastou. Ovšem pozor, nikdy nenamažte čistící prostředek na ventilátor či topné těleso, protože byste je mohli poškodit. Při mazání pasty na povrch trouby se doporučuje použití rukavic, protože pasta zvykne od nečistot zčernat.

Domácí čistící přípravek nechte působit alespoň 12 hodin, nejlépe celou noc. Následující ráno naplňte rozprašovač vinným nebo obyčejným octem, kterým vystříkejte namazaný vnitřek trouby. Kombinace sodové pasty a octa společně vytvoří pěnu, kterou už jen stačí pořádně setřít hadříkem, případně houbou na nádobí. Vyzkoušet můžete také smíchání těchto dvou ingrediencí v rozprašovači. V tomto případě použijte litr vody a pár lžiček sody, aby se v rozprašovači nevytvořila zmíněná pasta. S tímto tekutým čistícím prostředkem stačí už jen vystříkat vnitřek trouby a po 20 minutách působení setřít hadrem.

Pokud vám je sympatičtější pastová konzistence, tady je možné dosáhnout i smícháním stejného množství jedlé sody a citrónové šťávy, se kterou rovněž vymažete celou troubu i sklo dveří. Také se doporučuje přípravek nechat působit celou noc, přičemž ráno stačí pastu setřít za pomoci navlhčeného hadru. Čištění pečicí trouby sodou je velmi zažitým jednoduchým způsobem, který dopomůže k dosažení požadovaných výsledků.

Čištění trouby sodou bikarbonou

Slaný bojovník proti nečistotám

Čištění trouby solí je velmi jednoduchý, jak si tento úkon zjednodušit. V první řadě je třeba navlhčit místa s mastnými skvrnami hadříkem nebo houbou, a poté je hned posypat tlustou vrstvou soli. Mastnota a připálené zbytky jídel musí být na 100 % pokryty solí. Troubu vyhřejte na 50 °C a čekejte na zhnědnutí soli. Po úplném vychladnutí trouby nastává ta špinavější část práce, a to vyjmutí soli z trouby a následné očištění vnitřku spotřebiče vlhkým hadrem.

Jak vyčistit troubu citrónem

Čištění pečicí trouby citrónem má dvojí účinek. Nejenže jeho použitím odstraníte připáleniny a nežádoucí mastnoty, pomůže vám i s pohlcením pachů z trouby. Je na vás, jestli se rozhodnete použít citron nebo citrónový koncentrát. Rovněž závisí na vaší preferenci, zda citrón odšťavníte nebo jej jen nakrájíte na plátky, ale podstatou je, abyste citron v jakékoli formě vložili do misky s horkou vodou. Troubu je třeba předehřát na 160 °C a následně do ní vložit misku s citrónovou vodou.

Směs nechte v horké troubě alespoň 15 minut. Potom ji můžete vypnout, ale misku s vodou nevytahujte a troubu neotevírejte. Výpary z citrónu vykonávají úžasnou práci při rozpouštění připáleného tuku, takže je vhodné nechat směs působit co nejdéle. Samozřejmě, doba působení závisí na míře znečištění trouby. Po mírném vychladnutí na vlažnou teplotu zbývá už jen troubu vyčistit houbou.

Čištění trouby citrónem

Trojnásobná síla sody s citronem a solí

Výše jmenované ingredience – sůl, citron a soda bikarbonu – mají společně až trojnásobnou sílu, proto je příprava domácího čistícího prostředku z nich velmi účinným způsobem čištění pečicí trouby. Pro získání pastové konzistence smíchejte sůl, sodu a citron s malým množstvím vody. Směs následně naneste na vnitřek předehřáté trouby, nechte působit (přes noc), poté omyjte navlhčeným hadrem.

Ocet a kypřicí prášek

Množství „babských rad“ týkajících se čištění pečicí trouby zahrnuje ocet či prášek do pečiva. Chcete-li použít jen ocet, stačí, abyste hadřík napustili tímto kyselým pomocníkem, vytírali jím vnitřek spotřebiče, a nechali působit v troubě předehřáté na 150 °C. Vlivem vysoké teploty a kyselého octa by se měly nečistoty a mastnota rozpustit.

Čištění pečicí trouby práškem do pečiva patří také ke způsobům čištění spotřebiče za pomoci pastových podomácku vyrobených čističů. Stačí smíchat pár lžiček kypřicího prášku s vodou. Ty nabudou pastovou konzistenci, kterou následně rozetřete houbou uvnitř trouby. Nechte přípravek na noc odstát a ráno už jen postačí setřít zbytky pasty vlhkým hadrem. Pokud některé kusy pasty nepůjde setřít, postříkejte je octem a znovu zkuste umýt hadrem.

Rozhodnout se můžete také pro domácí čistící prostředek, který vznikne zkombinováním těchto dvou ingrediencí. V první řadě je třeba předehřát troubu na zažitých 150 °C. Než se trouba zahřívá, smíchejte 250 mililitrů octa s litrem vody. Mísu s octovou vodou vložte do teplé trouby, aby se kyselá pára s octem rozvařila. Nechte tuto směs působit do vychladnutí trouby, přičemž následně do vody přidejte 50 gramů kypřicího prášku a vzniklou směsí potřete vnitřek spotřebiče. Doba působení opět závisí na míře znečištění. Na konec už jen stačí umýt troubu čistou vodou.

Čištění trouby kypřicím práškem

Saponát na nádobí je čistící jistotou

Čištění pečicí trouby saponátem na nádobí se doporučuje zejména v případě čerstvých připálenin a nečistot, čili přímo po dopečení. Do pekáče napusťte horkou vodu, přidejte jakýkoli saponát na nádobí, které máte po ruce, a pekáč vložte do horké trouby. Několik minut nechte čisticí prostředek a jeho výpary působit a po vychladnutí pečicí trouby ji už jen vyčistěte navlhčeným hadrem, abyste zevnitř spotřebiče dostali jakákoliv rezidua saponátové vody.

I tableta do myčky nádobí pomůže

Existují dva způsoby, jak vyčistit troubu tabletou do myčky na nádobí. Jednoduchý postup zahrnuje navlhčení tablety jako běžného tuhého mýdla a následné drhnutí vnitřku trouby tabletou. Pak už jen stačí, abyste pečicí troubu vyčistili vlhkým hadrem. Pokud se rozhodnete pro druhý způsob, nechte dvě tablety do myčky na nádobí rozpustit ve vlažné vodě, čímž vám vznikne pasta, kterou je třeba potřít vnitřek trouby. Tak se uvolní mastnota a přebytečné nečistoty, díky čemuž bude čištění pečicí trouby působit jako hračka.

Jak vyčistit sklo trouby

Sklo trouby je také velmi náchylné ke znečištění, a proto je dobré mít po ruce osvědčený způsob, jak mu navrátit původní čistotu a průzračnost. Postačí vám k tomu jen decilitr octa, jeden sáček prášku do pečiva a špetka soli. Kombinace těchto tří ingrediencí začne spolu reagovat formou šumění. Po vyšumění natřete vzniklým čističem sklo dvířek a nechte působit alespoň 45 minut. Pak už jen stačí zbytky čistícího prostředku smýt a dodatečně otírat sklo trouby navlhčeným hadrem.

Čištění dvířek pečicí trouby

Vyhněte se čištění díky samočisticím trubkám na pečení

Trouby s funkcí samočištění jsou stále populárnější. Přinášejí totiž člověku do života komfort, který nenabízejí všechny pečící trouby. Jejich kouzlo spočívá v nepřilnavém povrchu, na který když se i náhodou něco přilepí, vlivem vysoké teploty se nečistota ihned spálí. Samočistící trouby nabízí dvě funkce čištění – pyrolitické a katalytické.

Pyrolitické čištění funguje na principu speciálního programu, který zahřeje troubu na 500 °C, přičemž tato velmi vysoká teplota změní zbytkové nečistoty na prach, který je třeba po vychladnutí spotřebiče z trouby povyhazovat. Proces katalytického čištění trouby závisí na stěnách spotřebiče zhotovených ze speciálního materiálu, který obsahuje otevřené póry pro absorbování tuků a jiných nečistot. Při 200-stupňovém pečení se vlivem katalytického čištění nečistoty zoxidují, čímž se přemění na vodní páru a jednoduše zmizí. Přestože je třeba poznamenat, že katalytické stěny musí být po několika letech měněny.

Některé trouby zase disponují parní funkcí. Abyste ji mohli využít, napusťte do pekáče alespoň půl litru vody, vložte nádobu do trouby, nastavte daný program a už po půl hodině budete moci sledovat výsledky. Připáleniny a zaschlé mastné skvrny totiž vlivem páry změknou, díky čemuž je bude potom snazší odstranit pomocí obyčejného hadru nebo houbičky na nádobí.

Otázky a odpovědi – FAQ

Nenašli jste v článku to, co jste hledali? Nezoufejte, protože jsme si pro vás v sekci otázek a odpovědí připravili několik dalších nápomocných informací souvisejících se správným čištěním vaší pečicí trouby. Pokud však ani tam nenacházíte potřebné informace, neváhejte nám své otázky položit v sekci komentářů. Vždy se je snažíme zodpovídat co nejdříve.

Áno, samozrejme, môžete si takéto špeciálne čističe na rúry zakúpiť napríklad v drogérii. Sú zväčša predávané formou rozprašovačov, čím sa stávajú účinnejšími pomocníkmi, pretože sa dostanú aj na ťažšie dosiahnuteľné miesta. Čističe rúr sú vytvorené tak, aby čistili rúru na pečenie šetrne, no efektívne. Niektoré dokonca netreba ani následne zmývať vodou. Na základe tejto efektivity a účinnosti sú však aj patrične cenovo ohodnotené. Nemali by sa používať v samočistiacich rúrach.

V prípade hrubších znečistení a dlhšie ponechávaných pripálenín je možné, že v článku opísané čistiace procesy s podomácky vyrobenými čističmi nezaberú. Ak takáto situácia nastane, je potrebné úkon zopakovať a pri najbližšom čistení rúry na pečenie preventívne predĺžiť dobu pôsobenia prípravkov.

V prvom rade je potrebné z rúry odstrániť všetky voľné časti, ako sú plechy a rošty. Tie môžete umyť horúcou vodou so saponátom. Zatiaľ čo rošty a plechy schnú, môžete sa pustiť do čistenia vnútra rúry. Rúru predhrejte na požadovanú teplotu v závislosti od čistiaceho prostriedku, ktorý ste zvolili, a následne vyčistite rúru i dvierka. Nikdy však nezabúdajte na gombíky, ovládacie tlačidlá či dokonca tesnenie, na ktorých sa taktiež zachytávajú nečistoty a mastnota. Na tie postačí čistiaci prípravok a malá kefka.

Ďalšie články z kategórie Velké spotřebiče

Vaše hodnocení:
(92.4%)