Elektrické sporáky

Nejlepší elektrické sporáky 2021 + recenze

Elektrické sporáky patří k nejčastější kuchyňské výbavě většiny spotřebitelů. Ať už se chystáte přesedlat z plynu na elektřinu, vyměnit svůj starý sporák, nebo si jdete pořídit úplně první spotřebič (např. do nové domácnosti), věříme, že náš test elektrických sporáků, ve kterém jsme pro vás recenzovali nejen jeho vítěze, a sice model Electrolux EKC54972OX, ale i další šikovné kousky, vám při rozhodování pomůže. V případě, že hledáte rady a tipy na výběr tohoto spotřebiče, nepřehlédněte náš podrobný návod, ve kterém se budeme věnovat všem důležitým parametrům, cenám i výrobcům elektrických sporáků.

Publikované: 16.08.2021
Aktualizované: 07.01.2022

Jaký elektrický sporák koupit?

Rozumíme, že ne každý z vás chce nebo může číst naše podrobné recenze elektrických sporáků. Koneckonců vznikaly desítky hodin, proto jsou přece jen trochu rozsáhlejší. Na úvod vám proto přinášíme krátký přehled klíčových vlastností 3 modelů, které v našem testu excelovaly nejvíce. U každého z nich najdete speciální štítek, který vám napoví o konkrétních výhodách daného modelu.

Názov Hodnotenie Detail
Electrolux EKC54972OX   ✔   Víťaz testu5*Zobrazit produkt
Gorenje EC5111WG   ✔   Náš TIP5*Zobrazit produkt
Amica 510CE1.30P(W)   ✔   Cenový trhák5*Zobrazit produkt

Víťaz testu
Electrolux EKC54972OX

Electrolux EKC54972OX

Volně stojící elektrický sporák se sklokeramickou deskou, 4 HiLight varné zóny, objem trouby 58 l, energetická třída A, samočištění katalýzou, ventilátor + kruhové topné těleso.

Zobrazit více info

Volně stojící elektrický sporák se sklokeramickou deskou Electrolux EKC54972OX se 4 varnými zónami, funkcí samočištění a 58l troubou patří do energetické třídy A, díky čemuž spotřebuje skutečně málo elektřiny. Má standardní rozměry, kvalita jeho zpracování je vysoká a je vybaven ventilátorem i kruhovým topným tělesem. Sporák je dodáván s více plechy i roštem a disponuje 11 programy na pečení.

Cenový trhák
Amica 510CE1.30P(W)

Amica 510CE1.30P(W)

Volně stojící elektrický sporák se sklokeramickou deskou, 4 HiLight varné zóny, objem trouby 67 l, energetická třída A.

Zobrazit více info

Sklokeramický elektrický sporák Amica 510CE1.30P(W) nezaujme pokročilými funkcemi ani bohatým příslušenstvím, ale zejména nízkou pořizovací cenou. Je vybaven velkou, 67l troubou a varnou deskou se 4 HiLight varnými zónami. Disponuje 4 programy na pečení, má přiměřenou spotřebu elektřiny a v jeho spodní části najdete odkládací prostor na plechy či rošty. K hlavním negativům patří horší kvalita zpracování a absence napájecího kabelu.

Náš TIP
Gorenje EC5111WG

Gorenje EC5111WG

Volně stojící elektrický sporák se sklokeramickou deskou, 4 varné HiLight zóny, objem trouby 68 l, energetická třída A, samočištění horkou párou AquaClean.

Zobrazit více info

Gorenje EC5111WG nás zaujal nízkou pořizovací cenou, která je v poměru k jeho kvalitě a funkcím opravdu příznivá. Tento elektrický sporák se sklokeramickou varnou deskou se 4 varnými zónami má troubu o objemu 68 l. Najdete na něm funkci samočištění pomocí horké páry a má kompaktní rozměry. Trouba disponuje 4 programy na pečení, ve spodní části sporáku se nachází úložný prostor a je vybaven klasickým mechanickým knoflíkovým ovládáním.

Obsah článku:

Hodnocené parametry

Náš test elektrických sporáků je výsledkem desítek hodin hodnocení parametrů, jejich porovnávání a následné sumarizace. Abychom mohli jednotlivé modely nejen recenzovat, ale také ocenit jednotlivými štítky, museli jsme si vytvořit metodiku, na jejímž základě byly hodnoceny jejich vlastnosti. Tou se pro nás stal soubor parametrů, které pokládáme za nejdůležitější.

Poměr mezi cenou, kvalitou, výkonem a funkcemi
Funkce varné desky
Funkce trouby
Energetická náročnost
Objem trouby
Doplňky

Při sestavování recenzí a udělování jednotlivých štítků jsme kromě parametrů brali v úvahu i další aspekty. Prvním z nich byly značky elektrických sporáků. Vybrané modely jsme hledali v nabídkách ověřených výrobců, jako je Mora, Electrolux, Amica a Gorenje. Nápomocnými pro nás byly i spotřebitelské recenze a zkušenosti s elektrickými sporáky a jejich prodejnost na spolehlivých webech prodejců či online portálech Heureka.cz, Mall.cz, Kasa.cz a Datart.cz.

Proč důvěřovat našemu testu?

Náš test je založen na detailním a objektivním srovnání vybraných spotřebičů. Precizní analýzou a průzkumem trhu za pomoci stanovení přísných kritérií vybíráme ty nejlepší produkty a šetříme vám tak spoustu času, který byste jinak strávili hodinami hledání informací na internetu.

Záleží nám na tom, abychom vám přinesli všechny podstatné informace o jednotlivých produktech na jednom místě a pomohli vám vybrat to nejlepší, co je na trhu k dispozici. Sledujeme prodejnost jednotlivých modelů a jejich reálné hodnocení ostatními zákazníky.

Nepropagujeme žádnou značku ani žádného prodejce. Soustředíme se na objektivní a důvěryhodné hodnocení na základě osobních zkušeností, ale také analyzujeme zahraniční testy a reference zákazníků či odborníků, kteří měli možnost konkrétní produkt reálně otestovat.

Recenze elektrických sporáků

Recenze elektrických sporáků nejsou placenou ani jinou reklamou, ale výsledkem našeho vlastního hodnocení, porovnávání, studování parametrů, spotřebitelských zkušeností a nezávislých testů. Věříme, že vám i prostřednictvím svého testu pomůžeme vybrat ten nejlepší elektrický sporák, který bude ideální právě pro vaše kulinářské potřeby.

Víťaz testu

Electrolux EKC54972OX

Volně stojící elektrický sporák se sklokeramickou deskou, 4 HiLight varné zóny, objem trouby 58 l, energetická třída A, samočištění katalýzou, ventilátor + kruhové topné těleso.

Prohlédnout nejlepší nabídku

Volně stojící elektrický sporák se sklokeramickou deskou Electrolux EKC54972OX za více než přiměřenou cenu disponuje 4 HiLight varnými zónami. Dvě z nich mají průměr 120, jedna 140 a jedna 180/120 mm. Jejich výkon se pohybuje v rozmezí od 1 200 do 2 000 W. Elektrická trouba má objem 58 l, což je v našem testu elektrických sporáků nejméně. Tento objem je však dostačující pro tří- až čtyřčlenné rodiny a stojí za opravdu nízkou spotřebou elektřiny, která představuje 0,84 a 0,75 kWh na jeden cyklus pečení. K nízké energetické náročnosti přispívá také energetická třída A.

Jednou z věcí, která je na sporáku Electrolux opravdu pokroková a zajímavá, je osvětlená elektrická trouba s 11 samostatnými programy. Za zmínku stojí např. program AirFry pro zdravé smažení, PlusSteam na pečení pečiva, program rozmrazování či sušení ovoce a zeleniny. Trouba je stejně jako v případě sporáku Mora I 878 AW vybavena ventilátorem i kruhovým topným tělesem, elektrickým grilem a funkcí samočištění pomocí katalýzy, která je považována za nejúčinnější, nejefektivnější a nejjednodušší.

K plusům řadíme i teleskopická vodítka k vysouvání plechů a bohaté příslušenství, mezi kterým najdete chromovaný otočný rošt a 3 plechy (rošt AirFry, smaltovaný rošt na koláče a smaltovaný rošt na zachycování mastnoty). Ovládání a funkce Electrolux EKC54972OX hodnotíme na jedničku s hvězdičkou. Najdete na něm displej a klasické mechanické otočné knoflíky. Jelikož tento model patří mezi nerezové elektrické sporáky, kvalita jeho zpracování je na vcelku vysoké úrovni.

Velmi dobrý poměr mezi cenou a výkonem
Jedenáct pokrokových programů trouby funkce samočištění katalýzou
Nízká spotřeba elektřiny

Menší objem trouby

Typ = volně stojící elektrický sporák se sklokeramickou deskou ● Počet varných zón = 4 ● Objem trouby = 58 l ● Systém tepelné úpravy trouby = ventilátor + kruhové topné těleso ● Čištění trouby = katalýza ● Energetická třída = A ● Příkon = 8 605,4 W ● Spotřeba elektřiny = 0,84 / 0,75 kWh ● Napětí = 230 V ● Materiál = nerezová ocel ● Rozměry = 85,8 × 50 × 60 cm ● Hmotnost = cca 40 kg

Cenový trhák

Amica 510CE1.30P(W)

Volně stojící elektrický sporák se sklokeramickou deskou, 4 HiLight varné zóny, objem trouby 67 l, energetická třída A.

Prohlédnout nejlepší nabídku

Amica 510CE1.30P(W) je opravdu levný elektrický sporák se sklokeramickou varnou deskou, čemuž odpovídá kvalita jeho zpracování i funkce. Na varné desce se nacházejí 4 HiLight varné zóny s průměrem 120 a 180 mm a výkonem 1 200 a 1 800 W. Elektrická trouba má velký, až 67l objem, tento model proto doporučujeme do početnějších domácností.

Stejně jako všechny ostatní elektrické sporáky v našem testu patří i Amica do energetické třídy A. Spotřeba elektřiny na jeden cyklus pečení při klasickém programu představuje 0,79 kWh, což je vzhledem k velkému objemu trouby vcelku málo. Elektrická trouba jako taková nás však příliš neoslovila. V první řadě není vybavena ventilátorem ani kruhovým topným tělesem. Najdete na ní jen 4 programy pečení, a to horní a dolní ohřev, gril a rozmrazování. Trouba nedisponuje ani funkcí samočištění. Na její obhajobu musíme říct, že má stěny z celkem snadno čistitelného smaltu.

Ovládání sporáku odpovídá jeho nízké pořizovací ceně. Na spotřebiči se nacházejí pouze otočné knoflíky bez displeje. Jedním z největších zklamání je fakt, že k tomuto modelu nedostanete ani jeden plech. V tomto směru je na tom lépe i další sporák za podobnou pořizovací cenu, náš tip Gorenje EC5111WG. Součástí dodávky navíc není ani zástrčka a napájecí kabel, instalaci sporáku proto budete muset svěřit do rukou elektrikáře.

Nízká pořizovací cena
Přiměřená spotřeba elektřiny
Velký objem trouby

Trouba bez ventilátoru a kruhového topného tělesa
Zastaralé ovládání a funkce
Dodáván bez plechů, kabelu a zástrčky

Typ = volně stojící elektrický sporák se sklokeramickou deskou ● Počet varných zón = 4 ● Objem trouby = 67 l ● Energetická třída = A ● Příkon = 7 800 W ● Spotřeba elektřiny = 0,79 kWh ● Rozměry = 85 × 50 × 60 cm ● Hmotnost = cca 36 kg

Náš TIP

Gorenje EC5111WG

Volně stojící elektrický sporák se sklokeramickou deskou, 4 varné HiLight zóny, objem trouby 68 l, energetická třída A, samočištění horkou párou AquaClean.

Prohlédnout nejlepší nabídku

Gorenje EC5111WG jsme vybrali pro ty z vás, kteří hledají klasický, kvalitní a spolehlivý elektrický sporák se základními funkcemi a XXL troubou. Podobně jako u ostatních modelů v našem testu je vybaven sklokeramickou deskou se 4 HiLight varnými zónami o průměru 140 a 185 mm a s výkonem v rozmezí od 1 200 do 1 700 W. Gorenje EC5111WG se až nápadně podobá o něco levnějšímu sporáku Amica 510CE1.30P(W). Na rozdíl od něj má lepší kvalitu zpracování a disponuje funkcí samočištění párou AquaClean, což je u levných elektrických sporáků spíše výjimečné. Na troubě, ve které se nenachází ventilátor ani kruhové topné těleso, naleznete také pouze horní a spodní ohřev.

Trouba u modelu Gorenje EC5111WG má 68l objem. Právě proto nás zklamala jeho spotřeba. Přestože tento spotřebič spadá do energetické třídy A, na 1 cyklus pečení spotřebuje 0,86 kWh elektřiny, což je o 0,6 kWh více než v případě modelu Mora C 110 BW se stejně objemnou troubou. Ovládání, které probíhá pouze prostřednictvím mechanických otočných knoflíků, hodnotíme i v tomto případě jako zastaralé, nicméně srozumitelné a jednoduché. Displej budete na tomto modelu hledat marně, stejně jako bohaté příslušenství. Ke sporáku dostanete pouze 1 rošt a pekáč, což je však přece jen o něco více než v případě zmiňovaného Amica 510CE1.30P(W).

Dobrý poměr mezi cenou, kvalitou a výkonem
Funkce samočištění trouby AquaClean
Velký objem trouby

Dodáván pouze s 1 plechem
Bez displeje a pokročilých funkcí
Trochu vyšší spotřeba elektřiny

Typ = volně stojící elektrický sporák se sklokeramickou deskou ● Počet varných zón = 4 ● Objem trouby = 68 l ● Čištění trouby = AquaClean ● Energetická třída = A ● Příkon = 7 200 W ● Spotřeba elektřiny = 0,86 kWh ● Rozměry = 85 × 50 × 59,4 cm ● Hmotnost = 37,1 kg

Mora I 878 AW

Volně stojící elektrický sporák s indukční varnou deskou, 4 varné zóny, objem trouby 70 l, energetická třída A, samočištění AquaClean, ventilátor + kruhové topné těleso.

Prohlédnout nejlepší nabídku


Recenzia

Mora I 878 AW je nejdražším modelem v našem testu elektrických sporáků. Jde o indukční model s velmi dobrými vlastnostmi. Najdete na něm standardní 4 varné zóny s dotykovým ovládáním. Elektrická trouba má nadstandardní objem 70 l, čemuž odpovídá i její spotřeba. Sporák sice spadá do energetické třídy A, na 1 cyklus pečení však spotřebuje 1,03 nebo 0,98 kWh.

Stejně jako v případě našeho vítěze, a sice elektrického sporáku Electrolux EKC54972OX, je i trouba u modelu Mora I 878 AW vybavena až 11 programy. Kromě těch klasických na ní najdete gril či programy na rozmrazování a ohřívání talířů. Funkce samočištění je v této kategorii sporáků jakousi samozřejmostí. Podobně jako u modelů Gorenje EC5111WG a Mora C 110 BW jde o čištění pomocí horké páry AquaClean. Trouba je osvětlená, její ovládání probíhá pomocí mechanických knoflíků, výsuvy jsou teleskopické a je vybavena ventilátorem i kruhovým topným tělesem.

Ovládání Mora I 878 AW je v našem testu elektrických sporáků nejpokrokovější. Kromě zmíněného dotykového ovládání indukční varné desky máte k dispozici mechanické otočné knoflíky, digitální programované hodiny a displej s modulem s přednastavenými programy, který zobrazuje čas, aktuální teplotu trouby, právě nastavenou funkci a čas pečení.

Dobrý poměr mezi cenou, výkonem a funkcemi
Pokročilé funkce a ovládání
Jedenáct programů trouby

Vyšší spotřeba elektřiny

Typ = volně stojící elektrický sporák s indukční varnou deskou ● Počet varných zón = 4 ● Objem trouby = 70 l ● Systém tepelné úpravy trouby = ventilátor + kruhové topné těleso ● Čištění trouby = AquaClean ● Energetická třída = A ● Příkon = 10 400 W ● Spotřeba elektřiny = 1,03 / 0,89 kWh ● Napětí = 230/380 V ● Rozměry = 85 × 50 × 60 cm ● Hmotnost = 37,1 kg

Lacná kvalita

Mora C 110 BW

Volně stojící elektrický sporák se sklokeramickou deskou, 4 varné zóny, objem trouby 68 l, energetická třída A, samočištění AquaClean.

Prohlédnout nejlepší nabídku

Mora C 110 BW si štítek „výhodná koupě“ zaslouží všemi deseti. Z hlediska funkcí je něčím mezi dražšími Electrolux EKC54972OX a Mora I 878 AW a levnými sporáky Amica 510CE1.30P(W) a Gorenje EC5111WG. Sklokeramickou varnou desku tvoří kombinace dvou varných zón s průměrem 180 mm a výkonem 1 700 W a dvou 144mm zón s výkonem 1 200 W. V tomto směru pokládáme za minus absenci nejmenších, 120mm varných zón.

Osvětlená trouba s klasickými výsuvy má 68 l a její spotřeba představuje 0,80 kWh na jeden cyklus, což je v poměru k velkému objemu přiměřené. Stejně jako u jiných levnějších sporáků v troubě i v tomto případě chybí ventilátor či kruhové topné těleso. Celkově disponuje 4 programy na pečení.

Ovládání probíhá prostřednictvím klasických mechanických knoflíků. Plusem je přítomnost displeje, kontrolek zbytkového tepla na varné desce, odkládací prostor ve spodní části sporáku a nastavitelné nožičky. Za výrazné pozitivum pokládáme i funkci samočištění trouby horkou párou Eco Clean. Dodávané příslušenství obsahuje jen rošt, plechy si budete muset dokoupit samostatně.

Dobrý poměr mezi cenou a výkonem
Velký objem trouby
Funkce samočištění

Bez ventilátoru
Absence nejmenších varných zón
Dodáván bez plechů

Typ = volně stojící elektrický sporák se sklokeramickou deskou ● Počet varných zón = 4 ● Objem trouby = 68 l ● Čištění trouby = AquaClean ● Energetická třída = A ● Příkon = 8 000 W ● Spotřeba elektřiny = 0,80 kWh ● Napětí = 230/400 V ● Rozměry = 85 × 50 × 60 cm ● Hmotnost = cca 37,1 kg

Další zajímavé produkty

Metodiku, podle které jsme vybírali jednotlivé modely do testu elektrických sporáků, jsme vám nastínili výše. Kromě hodnocení samotných vlastností a parametrů, porovnávání jednotlivých modelů a průzkumu spotřebitelských recenzí jsme se snažili uspokojit všechny skupiny spotřebitelů. Tedy ty, kteří hledají model s nadstandardními funkcemi, extrémně nízkou spotřebou či takový, jenž vyniká v oblasti nízké pořizovací ceny. Pokud jsme vám však dosud nenabídli elektrický sporák, který vás oslovil, věříme, že to změníme právě tipy na další zajímavé produkty.

Model Mora C 525 BS je vybaven sklokeramickou varnou deskou se 4 zónami a elektrickou troubou o objemu 70 l, na které se nachází 8 programů. Patří do energetické třídy A, najdete u ní úložný prostor, mechanické knoflíky k ovládání a bezpečnostní dvířka, která zůstávají chladná i během pečení. Trouba je vybavena kruhovým topným tělesem a funkcí samočištění. K plusům patří přiměřená cena i spotřeba elektřiny.

Pro milovníky designových kuchyňských spotřebičů jsme vybrali model Gorenje EC 52 CLI. Tento elektrický sporák nepatří k nejlevnějším, jeho netradiční vzhled a funkce však nejsou k zahození. Sklokeramická deska zahrnuje 4 varné zóny. Trouba s nadstandardním objemem 70 l disponuje 9 programy včetně funkce samočištění (AquaClean). Sporák spadá do energetické třídy A a jeho spotřeba na jeden cyklus pečení činí přiměřených 0,95 kWh.

Electrolux EKC52550OX je šikovný a cenově dostupný elektrický sporák se 4 varnými zónami a 54litrovou troubou, na které naleznete 7 programů na pečení. U tohoto modelu nechybí kontrolky zbytkového tepla, úložný prostor a skleněná dvířka se snadnou údržbou. K negativům patří absence funkce samočištění trouby. Cenu a spotřebu elektřiny považujeme za přiměřenou.

Elektrický sporák Beko FSM 57300 GX se sklokeramickou deskou, kterou tvoří 4 varné zóny, a menší, 55litrovou troubou má přiměřenou pořizovací cenu a opravdu šikovné funkce. Sporák disponuje kombinovaným ovládáním, časovačem, osvětlením, kruhovým tělesem i ventilátorem a programy na grilování i rozmrazování. Nachází se u něj úložný prostor. Funkce samočištění bohužel chybí.

Na sklokeramickém elektrickém sporáku Electrolux EKC6430AOW nás zaujala varná deska, na které se nacházejí zóny s nadprůměrným výkonem 2 300 W, a XXL trouba o objemu 71 l, která disponuje 7 programy na pečení a nízkou spotřebou elektřiny. Sporák sice nemá funkci samočištění trouby, jeho údržba je však díky použitým materiálům vcelku jednoduchá. K plusům řadíme možnost odnětí dvířek za účelem jejich snazšího čištění, k minusům poněkud vyšší pořizovací cenu.

Nejprodávanější podle Heureka.cz

Prodejnost daného elektrického sporáku patří k dobrým ukazatelům jeho kvality a skutečného výkonu. Proto jsme k ní přihlíželi i my. Nabídka trhu se – stejně jako popularita daných modelů – neustále mění. To, co platí dnes, proto nemusí platit zítra. Z tohoto důvodu vám přinášíme průběžně aktualizovaný přehled nejprodávanějších elektrických sporáků na portálu Heureka.

Názov Hodnotenie Detail
Mora C 110 BW5*Zobrazit produkt
Amica 510CE1.30P(W)5*Zobrazit produkt
Mora E 110 AW5*Zobrazit produkt
Mora C 611 BW5*Zobrazit produkt
Amica 510CE1.30P(C)5*Zobrazit produkt

Při výběru sporáku musíte věnovat pozornost 2 samostatným spotřebičům, a to varné desce a troubě. Výjimkou jsou vestavné elektrické sporáky, u nichž varná deska a trouba většinou fungují samostatně. Ke klíčovým parametrům, na které byste se měli zaměřit, patří energetická účinnost, počet varných zón, objem a typ trouby, funkce a poměr mezi pořizovací cenou, kvalitou a výkonem sporáku. V následujícím návodu na výběr toho nejlepšího elektrického sporáku se vám pokusíme vysvětlit všechny důležité specifikace těchto populárních kuchyňských spotřebičů.

Jak vybrat elektrický sporák

  • Typy elektrických sporáků
  • Volně stojící vs. vestavný elektrický sporák
  • Rozměry
  • Energetická třída
  • Spotřeba elektřiny
  • Příkon a napájení
  • Počet, průměr a výkon zón varné desky
  • Funkce a vlastnosti varné desky
  • Typ elektrické trouby
  • Objem a vnitřní rozměry trouby
  • Funkce, vlastnosti a programy trouby
  • Samočištění trouby
  • Ovládání elektrického sporáku s troubou
  • Cena a renomovaní výrobci

Typy elektrických sporáků

Pojmenování „elektrický sporák“ hovoří o zdroji energie, kterou tento kuchyňský spotřebič využívá k „výrobě“ tepla. V rámci této kategorie však existují i jakési podtypy, které se liší výrobním materiálem a vlastnostmi varné desky. Trouba zůstává většinou stejná. Ohledně toho, jaký typ elektrického sporáku je ideální přímo pro vás, byste se měli rozhodnout v úplných začátcích svého nákupu. Na výběr máte modely se sklokeramickou, indukční nebo litinovou varnou deskou.

Sklokeramické elektrické sporáky

Elektrické sporáky se sklokeramickou varnou deskou se v domácnostech objevují nejčastěji. Fungují na jednoduchém principu, kdy je pod deskou umístěné topné těleso, které slouží k jejímu ohřevu.

Výhody:

  • nižší pořizovací cena (v porovnání s indukcí a litinou),
  • poměrně vysoká efektivita ohřevu,
  • možnost využívání zbytkového tepla,
  • možnost používání jakéhokoliv nádobí.

Nevýhody:

  • náročnější údržba (připáleniny od jídla, tekutin atd. se ze sklokeramiky odstraňují poměrně obtížně),
  • ztráty tepla jsou ve srovnání s indukcí větší, což má dopad na spotřebu elektřiny,
  • náchylnost k poškrábání, prasknutí či rozbití.

Elektrický sporák se sklokeramickou varnou deskou

Elektrické sporáky s indukční varnou deskou

Indukce je poměrně specifickou technologií, indukční sporáky jsou proto většinou považované za samostatný typ spotřebiče. V praxi jsou napájené elektřinou, proto i ony patří do kategorie elektrických modelů. Indukční jsou zpravidla jen varné desky, na trhu jsou však dostupné i speciální indukční trouby. Jelikož jde o opravdu specifickou, navíc i cenově nedostupnou variantu, nebudeme jí věnovat větší pozornost. Indukce má několik nesporných výhod i nevýhod, které však nemusí být negativní pro každého z vás.

Výhody

  • Vysoká efektivita ohřevu: Rychlost ohřívání tekutin i tuhých pokrmů na indukčních varných deskách je v porovnání s těmi sklokeramickými přímo obrovská. Například při ohřevu vody je doba, která uplyne do jejího varu, srovnatelná s varnou konvicí.
  • Nižší spotřeba elektřiny: Rychlejší vaření = méně spotřebované elektřiny.
  • Varná deska zůstává chladná: Indukce takříkajíc neprodukuje žádné teplo. Místo toho, aby se ohřívala samotná varná deska, se ohřívá hrnec nebo pánev. Deska proto zůstává chladná. Mírně nahřátá je jen plocha pod hrncem. Tuto vlastnost ocení rodiče i majitelé domácích mazlíčků.
  • Časovač: Většina indukčních sporáků disponuje časovačem. Tato funkce je extrémně nápomocná a praktická. Využijete ji nejen při vaření, ale např. i při zavařování. Navíc jde o šikovný bezpečnostní prvek.
  • Snadná údržba: Jelikož deska zůstává studená, max. mírně teplá, nemusíte se obávat nevyčistitelných připálenin. Indukční varnou desku lze navíc omýt ihned po dovaření.

Nevýhody

  • Nutnost použití „speciálního“ nádobí: Na indukci můžete ve skutečnosti vařit v jakýchkoli hrncích, pánvích či jiném nádobí, které má feromagnetické dno. Jinak řečeno má magnetické vlastnosti, což zjistíte pomocí jednoduchého testu. K danému nádobí stačí přiložit magnet. Pokud se na něj přichytí, můžete ho použít na indukci. Na trhu jsou dostupné i speciální indukční podložky, na kterých můžete vařit v jakýchkoli hrncích, dokonce i těch skleněných či hliněných.
  • Vyšší pořizovací cena: Elektrické sporáky s indukční varnou deskou jsou dražší než ty sklokeramické či litinové.
  • Chce to cvik: Vaření na indukční varné desce vyžaduje určitou praxi. Ze začátku se musíte připravit na občasné připálení jídla i hrnců. Jak bylo zmíněno výše, ohřev probíhá podstatně rychleji, proto musíte „vychytat“ správnou intenzitu míchání, nastavenou teplotu i dobu vaření.

Litinové elektrické sporáky

Litinové elektrické sporáky znáte spíše pod názvem „elektrická dvojplotýnka“. V tomto případě však mluvíme o přenosných modelech s opravdu slaboučkým výkonem a téměř žádnou regulací teploty. Jedná se o poměrně zastaralý typ spotřebiče, který najde využití zejména na chalupách nebo při kempování. Litinové elektrické sporáky jsou dostupné i ve standardní verzi k použití v domácnosti. Mohou být vybavené 2, 3 nebo 4 varnými zónami. Zpravidla nejsou kombinované s troubou.

Elektrický sporák s litinovou varnou deskou

Výhody:

  • opravdu nízká pořizovací cena – v případě přenosných modelů začíná na 300 Kč,
  • vysoká odolnost.

Nevýhody:

  • minimální možnosti regulace teploty,
  • velké ztráty tepla a s tím spojená vysoká energetická náročnost.

Volně stojící vs. vestavný elektrický sporák

O tom, zda je pro vás vhodný vestavný, nebo volně stojící elektrický sporák, rozhodují prostorové možnosti vaší kuchyně a nábytek spolu s ostatními spotřebiči. Vestavné elektrické sporáky jsou v podstatě 2 samostatné spotřebiče, jsou tvořené varnou deskou a troubou. Můžete je nainstalovat pohromadě nebo odděleně, a to na jakémkoliv místě (troubu umístíte např. v úrovni očí). Toto řešení je vhodné do menších i větších kuchyní. Jeho nevýhodou je nutnost rozsáhlejších prací při instalaci. Vestavné elektrické sporáky jsou proto ideální zejména pro ty z vás, kteří zařizování kuchyně teprve plánují.

Samostatně stojící sporák je jakousi klasikou. Můžete jej umístit kdekoli, tedy i mimo nábytek. Výhodou je možnost jeho snadného přesouvání při přestavbách nebo stěhování. Samostatně stojící sporák v sobě spojuje troubu a varnou desku. Tyto 2 spotřebiče přitom nemůžete rozdělit, proto není možné umístění trouby ve vyšší poloze. Dojde-li k neopravitelné poruše na varné desce nebo troubě, musíte vyměnit celý spotřebič.

Rozměry

Elektrické sporáky jsou obecně dostupné ve 2 standardizovaných velikostech, resp. šířkách. Na výběr máte modely o šířce 50 nebo 60 cm. Šířka do jisté míry ovlivňuje objem trouby a velikost varné desky, nejde však o jediný rozhodující parametr. Jinak řečeno, i menší sporáky mohou být objemné a prostorné.

Na rozměry myslete zejména tehdy, chystáte-li se starý sporák vyměnit za nový. V případě, že ho chcete umístit na stejné místo, které obklopuje jiný nábytek nebo spotřebiče, problémem může být i 5 cm navíc. Výška elektrických sporáků dosahuje cca 85 cm a jejich hloubka tradičně činí 50 až 60 cm.

Energetická třída

Energetická třída má největší vliv na reálnou spotřebu elektřiny. Elektrické sporáky mohou spadat do tříd A až D, přičemž třída A je nejekonomičtější, D energeticky nejnáročnější. V rámci třídy A se setkáte s jedním až třemi +. A+++ je logicky nejlepší. Obecně však platí, že všechny spotřebiče ze třídy A jsou z hlediska energetické náročnosti dobrou volbou.

Elektrický sporák s indukční varnou deskou

Spotřeba elektřiny

Varné desky většinou nejsou používané enormně dlouhou dobu, informace o spotřebě elektřiny na energetickém štítku proto platí pouze pro troubu. Na štítku naleznete 2 údaje o spotřebě:

  • Spotřeba elektřiny na jeden cyklus klasického tepelného programu.
  • Spotřeba elektřiny na jeden cyklus s programem horkého vzduchu.

Upozorňujeme, že spotřeba trouby a energetická třída, do které patří daný elektrický sporák, spolu nemusí vždy korespondovat. Spotřeba trouby se totiž odvíjí zejména od jejího objemu. V praxi tak může menší trouba z energetické třídy C spotřebovávat méně elektřiny než ta s větším objemem z třídy A.

Příkon a napájení

Příkon elektrického sporáku patří k základním parametrům, které mají přímý vliv na jeho reálný výkon. Jmenovitý příkon většiny spotřebičů se pohybuje v rozmezí od 6 000 do 12 000 W. Sporáky s 6 000 až 7 000 W patří k méně výkonným. Za průměr lze označit modely s příkonem 8 000 až 10 000 W. Pokud hledáte poloprofesionální model, poohlédněte se v nabídce sporáků s příkonem od 12 000 W výše.

Příkon, který dosahuje tisíce wattů, většinou vyžaduje napájení na třífázový střídavý proud 380–400 V. Výjimkou jsou některé elektrické sporáky na 220 V se 3 nebo 2 varnými zónami. Na 220V proud můžete teoreticky napojit také model se 4 varnými zónami, ale pouze s omezením jejich výkonu (nemůžete používat všechny 4 plochy současně). Informace o možnostech napájení naleznete v produktovém listu daného spotřebiče. Nejúspornější produkty se 4 varnými zónami zpravidla patří do kategorie elektrických sporáků na 220 V.

Počet, průměr a výkon zón varné desky

Nepsaným standardem jsou varné desky se 4 varnými zónami. Tato varianta je vhodná pro domácnosti se 3 a více členy. Pro 1 až 2 osoby jsou dostačující modely se 3, případně ty se 2 zónami. Na trhu jsou samozřejmě dostupné i XXL verze těchto kuchyňských spotřebičů, na kterých naleznete 6 či 7 varných zón.

Dále se zaměřte na průměr varných zón. Ty nejmenší mají kolem 120 mm, střední kolem 150 mm a největší okolo 180 mm. S rozměry zón souvisí i jejich výkon, na základě kterého můžete do jisté míry odhadnout i spotřebu elektřiny při používání varné desky.

  • Nejmenší varné zóny – 1 000 až 1 200 W
  • Středně velké varné zóny – 1 500 až 1 700 W
  • Velké varné zóny – 2 300 W a více

Elektrický sporák – varné zóny

Časovač i indikátor zbytkového tepla využijete

  • Booster: Umožňuje na krátkou dobu zvýšit výkon varné desky, resp. výkon některé z jejích varných zón.
  • HiLight zóny: Tyto varné zóny se speciálně upravenými spirálami ohřívají varnou desku rovnoměrněji a rychleji. Mají delší životnost a 
  • efektivita ohřevu je vyšší.
  • Klasický časovač: Jedná se o klasický kuchyňský budík, který je integrovaný do sporáku. Po uplynutí vámi nastaveného času vás upozorní, nejčastěji zvukovou kontrolkou.
  • Automatický časovač: Po uplynutí nastaveného času automaticky vypne varnou desku/zónu. S touto funkcí se setkáte převážně u indukčních sporáků.
  • Flexizóna: Jedná se o varnou zónu rozdělenou na 2 části, to znamená, že je tvořena 2 varnými zónami s rozdílným průměrem. V případě potřeby můžete využívat pouze 1 z nich a při vaření ve větším hrnci můžete zóny spojit dohromady.
  • Stop and go: Tato funkce slouží k pozastavení vaření. Po opětovném zapnutí sporáku však nemusíte opakovaně nastavovat teplotní stupeň. Vaření bude pokračovat na stejné teplotě, při které jste ho přerušili.
  • Automatická detekce hrnce: Jde o jednu z pokrokovějších funkcí, která stojí za automatickou detekcí velikosti hrnce, na základě níž se varná zóna „nezapne“ celá, ale pouze v té části, která se nachází pod ním. Jedná se o ekonomickou i bezpečnostní funkci.
  • Dětská pojistka: Slouží k uzamčení varné desky, po kterém ji nelze zapnout. Nachází se na drtivé většině elektrických sporáků.
  • Indikátor zbytkového tepla: Nejčastěji se s ním setkáte v podobě světelné kontrolky, jež vás upozorňuje na to, které z varných zón produkují teplo (při vaření i po jejich vypnutí).

Typ elektrické trouby

Na energetickém štítku naleznete také informaci o typu trouby, kterou daný elektrický sporák disponuje. Pozor, trouba nemusí být vždy jen elektrická. Na trhu jsou totiž dostupné i kombinované, plynovo-elektrické sporáky. Elektrické sporáky s horkovzdušnou troubou se dále dělí na ty s ventilátorem a kruhovým topným tělesem. I přesto, že tomuto parametru mnozí spotřebitelé nevěnují téměř žádnou pozornost, má vcelku výrazný dopad na efektivitu pečení. Pozor, mnohé elektrické sporáky nejsou vybavené ventilátorem ani kruhovým topným tělesem. Narazíte na ně zejména v nejnižší cenové kategorii sporáků do 5 000 Kč.

Horkovzdušné trouby s kruhovým topným tělesem

Kruhové topné těleso vhání do trouby již předem ohřátý vzduch, což stojí za jeho lepší cirkulací. Kromě toho můžete k pečení současně využívat více pater. Výhodou je také eliminace míchání vůní a chutí mezi jednotlivými pečenými pokrmy. K minusům patří vyšší pořizovací cena sporáku.

Elektrický sporák s otočnými knoflíčky k ovládání

Horkovzdušné trouby s ventilátorem

Ventilátory jsou příznačné pro levné elektrické sporáky s horkovzdušnou troubou. Toto zařízení pouze rozhání již ohřátý vzduch v troubě. Ventilátor proto nelze používat samostatně, tedy bez zapnutí horního či dolního ohřevu. V troubě proto můžete péct max. na 2 patrech. Problémem je také míchání chutí a aroma. K plusům patří nižší pořizovací cena.

Objem a vnitřní rozměry trouby

Objem trouby patří k velmi důležitým parametrům. V první řadě ovlivňuje spotřebu elektřiny, v řadě druhé souvisí s jejím reálným využitím, přesněji s množstvím jídla, které v ní můžete připravovat.

  • Pokud pečete pro 1 až 2 osoby, vystačíte si s troubou o objemu do 45 l.
  • Do domácností, které obývají 2 až 4 strávníci, byste si měli pořídit model s objemem od 45 do cca 70 l.
  • Pro početnější rodiny jsou vhodné trouby s objemem nad 70 l, na které však narazíte spíše výjimečně.

Určitě nepřehlédněte ani údaj o vnitřních rozměrech trouby. Ten je důležitý hlavně pro ty z vás, kteří vlastní pekáče či jiné nádobí využívané v předchozím spotřebiči. Pokud nechcete kupovat nové vybavení, ověřte si, jestli se to staré vejde do nové elektrické trouby.

Osvětlení, parní pečení nebo chlazení dvířek

  • Osvětlení: Určitě vám doporučujeme sáhnout po modelu s vnitřním osvětlením. Najdete ho u většiny sporáků.
  • Gril: Jedná se o základní program každého elektrického sporáku s horkovzdušnou troubou, díky kterému můžete pokrmy upéct do křupava. Pozor, režim grilování se nenachází u většiny levných elektrických sporáků.
  • Rozmrazování: Nejde o nezbytnost. Funkce či program rozmrazování je ekvivalentem k nastavení nižší teploty. Zároveň jde o celkem praktickou funkci, která vám usnadní práci.
  • Otočný rožeň: Zajišťuje rovnoměrné opečení pokrmu. Využijete ho zejména při přípravě masa.
  • Parní pečení: Do trouby je během procesu pečení vháněna pára. Parní pečení je ideální při přípravě masa, některých zeleninových pokrmů a také při pečení chleba a jiného pečiva.
  • Teplotní sonda: Jedná se o klasický teploměr, který zapíchnete do masa či jiné potraviny. Je-li součástí trouby, dokáže s ní komunikovat a teplotu právě připravovaného pokrmu zobrazovat na displeji.
  • Chlazení dvířek: Funkce zajišťuje průběžné ochlazování dvířek z obou stran. V praxi nebudou úplně studená, zároveň vám však nezpůsobí popáleniny 3. stupně.
  • Teleskopické vysouvání plechů: Zjednodušuje vysouvání plechu, které je plynulé a bezpečnější. Plech v tomto případě nemusíte přidržovat rukama.

Samočištění trouby je plusem

Samočisticí trouby nejsou samozřejmostí, pokud však na ně narazíte, určitě vám je můžeme jen doporučit. Ruční čištění trouby není jednoduchá činnost, navíc jen málokdy bude 100% efektivní. Na trhu jsou dostupné modely, které využívají různé technologie samočištění. Liší se efektivitou i mírou úsilí, které musíte při čištění vynaložit.

  • Při samočištění pomocí pyrolýzy v troubě dochází k extrémnímu zvýšení teploty, většinou nad 500 °C. Po skončení programu jsou všechny nečistoty spálené na popel, který stačí po vychladnutí otřít nebo vysát. Tento typ funkce je považován za nejefektivnější.
  • Samočištění pomocí katalýzy funguje na podobném principu. Rozdíl spočívá ve stěnách trouby, které jsou vyrobené ze speciálního materiálu. Stěny se aktivují, nahřejí na vysokou teplotu a spálí veškeré nečistoty. Nevýhodou je omezená životnost těchto samočisticích materiálů.
  • Parní samočištění využívá horkou páru. Do trouby vložíte nádobku s vodou, zapnete příslušný program a po jeho skončení i v tomto případě „opadané“ nečistoty utřete hadříkem.

Elektrický sporák s rúrou

Ovládání pomocí dotyku nebo otočných knoflíků

Ovládací prvky na sporáku jsou většinou určené pro varnou desku i troubu. V první řadě se zaměřte na displej. Najdete ho téměř na všech elektrických sporácích, proto si všímejte jeho velikosti, podsvícení a seznamu informací, které je schopen zobrazit. Důležitou součástí ovládání jsou tlačítka a mechanické otočné knoflíky. Ty mohou být nahrazeny dotykovým ovládáním. Jeho výhodou je jednodušší údržba, menší náchylnost k poškození (nemůžete ho odlomit jako knoflík), a tudíž i delší životnost.

Elektrické sporáky s troubou jsou poměrně levné

Ceny elektrických sporáků se pohybují v rozmezí od 5 000 do více než 25 000 Kč. K nejdražším patří indukční modely, hned za nimi se nacházejí sporáky se sklokeramickou deskou, nejlevnější jsou ty litinové. O ceně nerozhoduje jen zdroj ohřevu, ale také kvalita zpracování, výkon, funkce a v neposlední řadě energetická náročnost. Nepsaným pravidlem je, že sporáky z nejvyšších energetických tříd patří k těm dražším. Jejich výhodou je, že ušetříte na provozních nákladech.

Nejlevnější elektrické sporáky za cenu do 5 000 Kč jsou většinou vybavené litinovou varnou deskou. Nedisponují žádnými pokročilými funkcemi a mají menší troubu. V cenové kategorii modelů za 6 500 až 10 000 Kč najdete již vcelku pokrokové sklokeramické elektrické sporáky s různými zajímavými funkcemi i designem. Chcete-li to nejlepší, hledejte mezi modely za cenu od 12 000 Kč výše.

Trh ovládly sporáky Mora, Electrolux, Gorenje a Amica

Abyste se při výběru elektrického sporáku nemuseli zabývat jakousi základní kvalitou, doporučujeme vám vybírat z produktů od ověřených a spolehlivých výrobců. K nejprodávanějším a spotřebitelsky nejpřívětivějším patří sporáky několika značek.

V případě, že hledáte cenově dostupnou alternativu, poohlédněte se po elektrických sporácích Amica. Jedná se o polského výrobce, který je známý v mnoha evropských zemích. Specializuje se na výrobu modelů s pokročilými funkcemi, novodobými technologiemi, chytrým ovládáním, dobrou kvalitou zpracování a různými praktickými „vychytávkami“, jako je např. ergonomické tvarování roštů.

Elektrické sporáky Mora jsou v našich končinách extrémně populární. Pocházejí z dílny českého výrobce, který se na výrobu varné techniky specializuje již desítky let. V nabídce této značky naleznete elektrické sporáky, které jsou příznačné velmi dobrým poměrem mezi cenou a kvalitou.

K zaručeně kvalitním dále patří elektrické sporáky Beko. Doménou této značky jsou cenově atraktivní modely pro „normálně“ nenáročného zákazníka. V překladu: většina z nich nedisponuje ultrapokrokovými funkcemi či designovými „vychytávkami“, z hlediska funkčnosti, výkonu a životnosti jim však není co vytknout.

V případě, že chcete vlastnit model se všemi pokročilými funkcemi, který navíc nestojí polovinu vaší výplaty, doporučujeme vám hledat mezi elektrickými sporáky Gorenje. K zajímavým, kvalitním a výkonným patří také elektrické sporáky Indesit, Electrolux a Whirlpool.

Otázky a odpovědi – FAQ

V návodu a recenzích elektrických sporáků jsme se vám snažili co nejsrozumitelněji vysvětlit vše podstatné, na co byste se měli zaměřit při nákupu tohoto kuchyňského spotřebiče. V sekci otázek a odpovědí vám prozradíme ještě několik tipů na správnou údržbu a co nejefektivnější používání tohoto kuchyňského spotřebiče. Pokud jste nenašli a ani nenajdete to, co jste hledali, neváhejte se nás zeptat v diskuzi pod článkem. Na vaše dotazy se pokusíme odpovědět co nejdříve.

Sklokeramické varné desky nejsou nejodolnější. Jsou náchylné k poškrábání, proto vám doporučujeme čistit je okamžitě při jejich znečištění. Úplnou katastrofou jsou zbytky jídla, které na desce necháte připalovat během několika cyklů vaření. Při čištění nepoužívejte agresivní čisticí prostředky ani pomůcky. Zcela nevhodné jsou drátěnky.

Na tuto otázku nelze odpovědět zcela přesně. Odpověď se totiž odvíjí zejména od vašich preferencí. V minulosti, kdy byl plyn výrazně levnější než elektřina, byly elektrické sporáky považovány za neekonomické. Dnes už to neplatí. Většina těchto spotřebičů je opravdu úsporná. Z hlediska efektivity a rychlosti ohřevu jsou na tom o něco lépe plynové sporáky. K zásadním nevýhodám této alternativy však patří určitá bezpečnostní rizika.

V případě slitinových varných desek, které „vynikají“ schopností produkce zbytkového tepla, vám doporučujeme sporák vypínat ještě před definitivním dovařením pokrmu. Totéž platí i pro sklokeramické varné desky, které však teplo po vypnutí produkují kratší dobu. Na přesný čas budete muset přijít sami, takovéto experimentování se však určitě vyplatí. U indukčních elektrických sporáků je vhodné využívat časovač a vařit v hrncích či pánvích s feromagnetickým dnem. Indukční podložka totiž do jisté míry snižuje efektivitu ohřevu varné desky. Používání poklice je samozřejmostí u jakéhokoliv typu sporáku.

Testované produkty

Ďalšie články z kategórie Sporáky

Vaše hodnocení:
(93.6%)