Jak vybrat gril + druhy grilů

Návod, jak vybrat nejlepší gril + druhy grilů

Chutným grilovaným jídlem by pohrdl jen málokdo. Pokud patříte mezi milovníky grilování a grilovaných jídel, pak by ve vaší domácnosti či zahradě neměl chybět kvalitní gril. Většina spotřebitelů při výběru ignoruje mnohé důležité faktory a parametry, protože hledají rychlé řešení na začátku grilovací sezóny. Test Magazín pro vás připravil praktický návod, který vám pomůže při výběru zahradního grilu. Kromě grilu na dřevěné uhlí jsou dnes vyhledávané i plynové grily, elektrické grily, či dokonce grily s kombinovaným palivem. Kromě různých kategorií grilů je však potřeba brát ohled i na další parametry a specifika grilů.

Publikované: 07.06.2021
Aktualizované: 19.08.2021

Jaký gril koupit?

Je možné, že nemáte čas ani energii, abyste si četli podrobný návod, jak vybrat gril do zahrady. V takovém případě pro vás máme výběr top zahradních grilů. Vybrali jsme nejlepší grily na dřevěné uhlí, ale také nejlepší elektrické a plynové grily. Pro ty, kteří chtějí mít doma všestranné zařízení, máme dokonce i výběr top hybridních grilů. Produkty jsou označeny i příslušným štítkem. V tabulce najdete nejen nejprodávanější modely, ale také rozumnou volbu v poměru ceny a kvality. Možná právě jeden z těchto modelů pro vás bude tou správnou volbou.

Názov Hodnotenie Detail
G21 California   ✔   NajpredávanejšieZobrazit produkt
Fieldmann FZG 1007   ✔   Výhodný nákupZobrazit produkt
Tefal Optigrill+   ✔   Dobré recenzieZobrazit produkt
Burgermeister 3 v 1   ✔   Cenový trhákZobrazit produkt
Raclette Hot Stone Duo   ✔   Cenový trhákZobrazit produkt

Obsah článku:

Nejprodávanější podle Heureka.cz

Chcete dát na doporučení ostatních zákazníků? V takovém případě sledujte čísla prodejnosti. Podle cenového srovnávače Heureka.cz jsme do přehledné tabulky seřadili 5 nejprodávanějších grilů. Na základě uživatelských recenzí si možná vyberete i vy. Nezapomínejte však na to, že musíte myslet hlavně na vlastní preference, aby gril naplnil i vaše očekávání.

Názov Hodnotenie Detail
Silvercrest SKGE 2000 C3Zobrazit produkt
Tefal Optigrill+ GC712D34Zobrazit produkt
Tefal Optigrill+ XL GC722D34Zobrazit produkt
G21 CaliforniaZobrazit produkt
Grillmeister GW 84 C1Zobrazit produkt

V našem článku spotřebitelům přinášíme komplexního průvodce výběrem, který vám pomůže se zorientovat v segmentu grilů. Pokud tedy zvažujete, že si pořídíte nový elektrický, plynový, případně gril na dřevěné uhlí, pomůžeme vám s výběrem. Při výběru každého druhu grilu je třeba klást důraz na určitá specifika a na to, aby vám gril sloužil spolehlivě podle vašich představ.

Důležitá je kromě zdroje tepla i velikost, konstrukce (materiál), vybavení a v případě profesionálnějších grilů rovněž zajímavé funkce. V případě rozdílných kategorií grilů je nutné se soustředit i na odlišné parametry. Náš návod se soustředí na to důležité, co potřebujete vědět při výběru zahradního grilu na uhlí, elektrického grilu i grilu na plyn. Nezapomněli jsme ani na kombinované grily.

Jak vybrat gril

  • Umístění grilu
  • Plynové grily a jejich specifikace
  • Typy plynových grilů
  • Elektrické grily a jejich specifikace
  • Typy elektrických grilů
  • Gril na dřevěné uhlí a jejich specifikace
  • Hybridní gril na dřevěné uhlí i plyn
  • Velikost grilovací plochy
  • Použité materiály – rošt
  • Vybavenost a zajímavé funkce
  • Cena grilů a renomované značky

Umístění grilu – zahrada, či obývací pokoj?

Atmosféře pravé grilovačky v zahradě se vyrovná jen máloco. Pokud tedy máte v plánu grilovat venku v zahradě, volba zřejmě padne na zahradní gril na dřevěné uhlí nebo na kvalitní plynový gril. Naopak pokud žijete v paneláku a plánujete grilovat na balkoně nebo v obývacím pokoji, elektrický gril bude určitě lepší volbou. I samotné místo, kam plánujete gril umístit, ovlivňuje to, jaký zdroj tepla bude toto zařízení využívat.

Grily na dřevěné uhlí či na plyn doporučujeme využívat výhradně v exteriérech, na terasách či v letních kuchyňkách. Důvody jsou přirozeně bezpečnost a přítomnost jistého druhu paliva. U elektrických grilů (menších či větších) se nemusíte obávat kouře či jisker a popela z uhlí nebo briket, kontaktní gril můžete položit přímo na stůl a grilovat. To, jaký typ grilu se rozhodnete koupit, ovlivňují různé faktory – jedním z nich je i umístění. Dále jsou to osobní preference – očekávání, která by měl váš nový gril naplnit.

Plynové grily a jejich specifikace

V případě plynového grilu potenciální zájemce často odradí vyšší cena. Princip fungování grilu na plyn je však velmi jednoduchý a praktický. Zdrojem tepla, který zajistí přípravu grilovaných pokrmů, je hořlavý plyn propan-butan. Spalováním tohoto plynu produkují plynové hořáky teplo v okamžiku, kdy stisknete knoflík.

U plynových grilů nemusíte čekat na žádné rozehřívání uhlí či briket. Plamen se dá regulovat – podobně jako v případě plynového sporáku. Plamen neprodukuje žádný popel a výkonné modely přípravu ve vysoké míře urychlí. Vzhledem k přítomnosti výbušného plynu je však nutné myslet na bezpečnost. To je však zásada u každého grilu.

Jak vybrat plynový gril

Na trhu dnes seženete větší i menší plynové grily, které lze přenášet. Nevýhodou však může být právě mobilita, protože je nutné s sebou vždy přenášet i propanbutanové láhve, aby mohl být zajištěn zdroj tepla. Rovněž oproti grilu na dřevěné uhlí může milovníkům grilovaných pokrmů chybět typické kouřové aroma, které jídlu při grilování dodává specifickou chuť. Oproti elektrickému grilu však nepotřebujete žádný zdroj elektrické energie a nemusíte oheň ani rozdmýchávat.

  • Výkon grilu – samotný výkon plynových hořáků – grilu souvisí s jejich počtem i velikostí grilovací plochy. S narůstajícím počtem osob, pro které budete grilovat, by měl narůstat i výkon grilu. V případě menších grilů je řeč o 3 až 5 kW. Větší zahradní grily na plyn pohodlně překročí hranici 15 kW. Zlatou střední cestou je výkon na úrovni 10 kW.
  • Materiál a konstrukce – většinou je konstrukce vyrobena z kombinovaných materiálů jako smalt, slitina či kov. Tento parametr má vliv na hmotnost, rozměry i mobilitu grilu. Masivnější konstrukce jsou stabilnější a odolnější, ale zároveň jsou méně kompaktní a horší pro transport. Velmi preferované jsou dnes modely, kde je použita nerezová ocel.
  • Funkce a vybavení – téměř nutností je v případě plynového grilu regulace teploty. Jde sice o dražší typ grilu, ovšem velkou výhodou je například odkládací prostor (pracovní deska, přihrádky a poličky ve spodní části konstrukce) nebo boční vařič pro ohřev omáček či polévek. Velmi často jsou takovéto grily vybaveny i miskou pro odkapávání tuku. Výjimečně se setkáte i s teploměrem, resp. termosondou.

Lávový plynový gril

Zajímavým typem plynových grilů jsou ty, které využívají tzv. lávové kameny. Výhodou těchto grilů je velmi dobré a rovnoměrné distribuování tepla. Jiná je i chuť jídla, které je na tomto typu grilu připravované. Na druhou stranu je však potřeba kameny vyměňovat. Časem totiž nasají tuk a při opětovném grilování se tuk spaluje, což vytváří nepříjemný zápach a také mění chuť grilovaných pokrmů.

Jak vybrat lávový gril na plyn

RBS gril

Radiant burner system neboli RBS je plynový gril se speciální technologií, která se od klasického plynového grilu liší umístěním hořáků. Hořáky totiž nejsou umístěny na spodní straně, ale po stranách. Hořáky jsou kovové nebo keramické, teplo se tak při grilování lépe distribuuje. Velkým plusem je i méně náročná údržba, protože tuk z grilovaných pokrmů nekape přímo na hořáky a nedochází tak ke spalování tuku a tvorbě kouře.

Gril s plynovou náplní

Jde o nejkompaktnější typ plynového grilu. Jedná se o malé grily s plynovou kartuší (malá nádoba s propan-butanem). Jejich velkou výhodou je mobilita, snadno se přenášejí i ovládají. Zároveň však mají menší výkon, obvykle totiž jde o jeden hořák. Tento typ grilu poměrně často využívají i horští turisté nebo fanoušci kempování v přírodě.

Elektrické grily a jejich specifikace

Nejde o typické zahradní grily, ale postupně si získávají na svou stranu stále více spotřebitelů. Vděčí za to především jednoduchosti, bezpečnosti a také nenáročné údržbě. Nejde o plnohodnotný gril, protože zdrojem tepla je topné těleso, které se ohřívá díky přísunu elektrické energie. Žádný oheň, kouř, uhlí, plyn ani lávové kameny.

Jde o kompaktní zařízení, která můžete mít na balkoně, na terase nebo v obývacím pokoji. I proto lze v jejich případě hovořit o stolních grilech. Určené jsou pro menší počet osob, protože je menší i grilovací plocha s teflonovým povrchem. Dražší modely disponují keramickou nebo kamennou grilovací plochou, která se snadněji udržuje. Zároveň jsou na trhu i elektrické grily se stojanovou konstrukcí. Vypadají masivněji a plní plnohodnotnou funkci zahradního grilu. Je pouze potřeba vyřešit zdroj elektrické energie.

Jak vybrat elektrický gril

Teplotu lze regulovat, po zapnutí trvá pár sekund nebo minut, než se zahřeje, a následně je možné začít grilovat. Gril můžete využívat v interiéru, ale místy vás může limitovat dostupnost elektrické sítě.

  • Příkon – u elektrických grilů je větší příkon velkou výhodou. Ohřev i příprava pokrmů jsou rychlejší. Doporučujeme sáhnout po grilech s příkonem alespoň 2 000 W. Výkonnější modely s příkonem 2 200 až 2 500 W jsou poměrně drahé a obvykle jde o přístroje s většími rozměry.
  • Materiál grilovací plochy – elektrické grily disponují grilovací mřížkou nebo deskou s žebrováním. Grilovací plocha je vyrobena z litiny, chromovaného kovu, keramiky a v případě kvalitnějších zařízení může být i z kamene. Samotné desky jsou obvykle vyjímatelné, aby se lépe čistily.
  • Funkce a vybavení – spolu s plynovými grily umožňují nastavení a regulaci teploty. Můžete tak přesně určit teplotu, jakou chcete pokrm připravovat. Modernější elektrické stolní grily jsou vybaveny LCD displejem, který vás o teplotě informuje. Standardní funkcí je kromě termostatu i on/off spínač. Dražší grily mají dokonce integrované senzory, které orientačně signalizují stav propečení masa. Praktickou funkcí je také miska na tuk nebo časovač.

Kontaktní gril

Nejpreferovanější typ z elektrických grilů. Skládá se ze dvou polovin – horní a dolní část. Velkou výhodou tedy je, že topná tělesa jsou dvě a po zaklapnutí obou částí je pokrm připravován z obou stran. Můžete jej použít na grilování masa, zeleniny, ale i opékání toustů. Výšku horní části lze u některých grilů i polohovat. Horní část se tak nemusí potravin dotýkat.

Důležité u kontaktních grilů je, aby k sobě části přiléhaly po celé ploše. Jinak může snadno docházet k tomu, že pokrm není připravován rovnoměrně. Kontaktní grily jsou velmi efektivní, rychlé a obsluha je velmi jednoduchá. Jsou ideální na terasu, balkon nebo přímo na stůl.

Barbecue gril

Jde o otevřený gril, který disponuje grilovací plochou, mřížkou nebo roštem. Je to poměrně jednoduchý typ grilu s jedním topným tělesem. Gril je otevřený, pokrm se tedy opéká z jedné strany. Nevýhodou může být nahromaděný tuk, který může při vyšší teplotě cákat.

Raclette gril

Ze všech elektrických grilů je nejspecifičtější a ne tak často vyhledávaný. Jde o francouzský „vynález“ – je to stolní gril, který kromě samotné grilovací plochy disponuje i nádobkami – pánvičkami, do kterých se dává tavený sýr s paprikou, cibulkou nebo jiné suroviny. V zásadě můžete v pánvičkách připravovat i omáčky či ohřívat šťávy, kterými následně podléváte maso. Nádobky samozřejmě využívat nemusíte, pak tedy půjde o standardní otevřený elektrický gril.

Jak vybrat raclette gril

Grily na dřevěné uhlí a jejich specifikace

Nejběžnější grily, které lze najít v zahradách mnoha spotřebitelů. I v tomto případě však lze hovořit o různých vylepšeních, která tyto grily přinášejí. Jde o jediný typ grilu, který vám nabídne skutečný zážitek a chuť pravého grilování. Sice je potřeba čekat, až se dřevo rozhoří, uhlí rozehřeje nebo brikety rozžhaví, nicméně tradiční grilování bez toho není možné.

Teplotu lze regulovat za pomoci vzduchových otvorů, což je však poměrně nepřesné, distribuce tepla tak není zcela rovnoměrná. Výhodou je, že v takových grilech je možné dokonce i udit. Pokrm má tak pravou chuť grilování. Rošt je obvykle chromovaný nebo smaltovaný, aby odolal i vysokým teplotám.

V nabídce jsou větší i menší grily s různou konstrukcí. Jde o cenově nejdostupnější typ grilu, ale zároveň i nejoblíbenější. Je však potřeba počítat s tím, že při hoření vzniká popel a tvoří se více nečistot. Důležitá je tak i pravidelná údržba.

  • Poklop grilu – klasické grily ve tvaru kruhu se zvonovým poklopem jsou běžnou klasikou. Takovýto poklop můžete jednoduše sundat nebo jím gril uzavřít, aby se v něm kumulovalo teplo. Druhou možností je odklápěcí víko, což je velmi praktické řešení. Takové víko je upevněné na pantech – nemusíte tak řešit, kam horký poklop položit.
  • Odvětrávání – větrací otvory jsou buď v horní části víka, ze spodní části, kde vypadává i popel, nebo také po stranách, aby bylo zajištěné proudění vzduchu. Právě díky odvětrávání lze, i když poměrně nepřesně, regulovat teplotu.
  • Funkce a vybavení – u grilů na dřevěné uhlí se s výraznými vychytávkami nesetkáte. Vylepšením může být například teploměr – termosonda zabudovaná v poklopu – ve víku. Praktická je v případě větších zahradních grilů na uhlí i odkládací plocha. Pokud jsou grily masivnější, obvykle disponují kolečky, aby byla manipulace nějakým způsobem usnadněná.

Kombinované grily na uhlí a plyn

Takové grily kombinují vždy dva druhy paliva. Kromě toho, že můžete využívat plynové hořáky, je rovněž možné u kombinovaného grilu jako palivo využít i klasické dřevo, uhlí či brikety. Výhodou tedy je, že jde o systém 2 v 1, přičemž topeniště jsou vždy oddělená. Pokud potřebujete pokrm rychle ugrilovat, zvolíte plynový pohon a zapojíte propanbutanovou láhev, naopak pokud si chcete dopřát skutečné aroma grilování, zvolíte brikety nebo uhlí.

Takovéto grily jsou dražší záležitostí, přičemž tato zařízení mají větší rozměry, mobilita je tedy jejich slabší stránkou. Nutná je také pravidelná údržba, a to především tehdy, pokud je zdrojem tepla uhlí nebo brikety, při jejichž hoření vzniká popel.

Velikost grilu – rozměry grilovací plochy

Při výběru grilu by měl jeho budoucí uživatel myslet i na to, pro jaký počet lidí bude grilované pokrmy připravovat a jak často. Příležitostné grilování, nebo pravidelná víkendová posezení v zahradě s přáteli. Kromě toho, že konstrukce grilu má své parametry – výšku, šířku i hloubku, je podstatnější samotná grilovací plocha a její rozměry v centimetrech krychlových.

Výběr grilu podle velikosti

U malých kontaktních elektrických grilů je výměra grilovací plochy menší. Nejmenší grily mají kolem 300 až 800 cm2 – jde zpravidla o menší stolní grily. Ty větší mají kolem 1 200 až 1 800 m2, přičemž už dokážete najednou ugrilovat pokrm i pro 4 a více lidí.

Pokud chcete grilovat ve velkém, doporučujeme sáhnout po grilech na dřevěné uhlí nebo po plynových sourozencích. Je však třeba počítat s tím, že s větší grilovací plochou narůstá i cena. Velikost grilovací plochy se pohybuje kolem 2 000 až 9 000 cm2. Vždy se však řiďte tím, k jakému účelu chcete gril využívat. V případě, že chcete grilovat pro 6 a více lidí, doporučujeme vám sáhnout po grilu s grilovací plochou alespoň 2 000 – 2 500 cm2. U grilů s masivnější konstrukcí počítejte i s vyšší hmotností.

Litinový, nebo nerezový rošt na grilování?

Rošt a materiál grilovací plochy jsou při grilování velmi podstatné. U grilovací plochy elektrických grilů jde nejčastěji o kovové desky potažené teflonem. Kvalitnější barbecue nebo kontaktní grily mají keramický nebo kamenný povrch. Výhodou je, pokud se dají desky vyjmout a umýt v myčce nádobí. Některé elektrické grily mají k dispozici i několik typů grilovacích desek.

Rošty v případě plynových grilů či grilů na uhlí jsou nejčastěji vyrobeny ze smaltu nebo z chromovaného kovu. Mohou mít různý tvar i mezery, podstatné však je, aby dobře viděly teplo a zároveň byl jejich povrch nepřilnavý. Nerezové rošty jsou praktické, protože se snadno udržují. Litinové jsou sice těžší a náročnější na čištění, ale jsou zase odolnější. Některé rošty lze pohodlně mýt i v myčce nádobí. Podstatná je však i konstrukce grilu.

Materiál, ze kterého je gril vyrobený, by měl být žáruvzdorný a měl by odolat pravidelným změnám teplot – litina, smalt, nerez, ocel s niklovaným povrchem. Rovněž je důležitá tloušťka stěn, aby nedocházelo ke zbytečným únikům tepla. Pro manipulaci by vždy měly být k dispozici i úchyty a rukojeti, které musí být odizolované.

Zahradní gril s komínem, udírnou a integrovaným teploměrem

Dnešní zahradní grily mají skutečně přidanou hodnotu. Samotný proces grilování dokážou ve velké míře usnadnit a zpříjemnit. U elektrických grilů jsou možnosti z hlediska technologických inovací větší. Avšak i u plynových grilů či grilů na uhlí a brikety se najdou ve výbavě prvky, které jsou velmi praktické. Mnohé budoucí uživatele zajímá kromě zdroje tepla a velikosti grilovací plochy i to, co vedle standardní výbavy výrobci grilů nabízejí.

Gril na dřevěné uhlí v zahradě

  • Polohování roštu/topeniště – výškové nastavování roštu není žádná novinka, ale rozhodně by tato možnost neměla u grilu chybět. Zajímavá je i možnost polohování topeniště. Obě varianty jsou praktické a mají smysl.
  • Uzení – je možné pouze u grilů na uhlí nebo u plynových grilů. K briketám či uhlí se přidává dřevní štěpka (vhodný druh voňavého dřeva), po uzavření tak můžete uzavřít větráky a zajistit tak dokonalé aroma grilovaného/zauzeného pokrmu.
  • Aromatizér – do některých plynových grilů je možné vložit kapsli – obal s kousky dřeva. Nahříváním dřevní štěpky uvolňuje vůni a následně tak pokrm získává chybějící kouřové aroma.
  • Integrovaný teploměr – teploměr nebo termosonda je integrovaná ve víku grilu, můžete tak sledovat, jaká je teplota uvnitř grilu. U grilů na uhlí je teplota samozřejmě méně stálá a spíše orientační.
  • Termostat – samozřejmost u plynových a elektrických grilů, kdy je možné nastavit přesnou nebo přibližnou teplotu, při které se budou grilované pokrmy připravovat. Grilů na dřevěné uhlí se tato funkce netýká.
  • Odkapávací miska – setkat se s ní můžete u všech druhů grilů, nejčastěji u elektrických a plynových – tuk stéká do misky, kterou lze následně vyprázdnit.
  • Odkládací plochy – úložný prostor je u grilů vždy velmi praktický, protože při grilování je potřeba řada náčiní. Zahradní grily mají často odkládací prostor po stranách nebo na čele konstrukce. Velkou výhodou je i úložný prostor pod grilem, kde může být dřevo, uhlí či brikety nebo další příslušenství.
  • Časovač – jednoduchá mechanická nebo digitální minutka, která vám stopne čas přípravy pokrmu.
  • LCD displej – výsada elektrických kontaktních grilů, kde můžete sledovat čas přípravy nebo teplotu.
  • Samostatné zapalování hořáků – v případě plynových grilů, kde je více než 1 hořák, je poměrně praktické, pokud lze hořáky zapálit samostatně. Ne vždy je totiž nutné, aby byly zapálené všechny hořáky.
  • Transportní kolečka – z hlediska mobility je velmi dobré, pokud zahradní gril disponuje transportními kolečky. Velké plynové nebo grily na dřevěné uhlí váží 30 až 60 kg, manipulace s nimi je tak mnohem jednodušší.
  • Komín – u grilů na dřevěné uhlí je výhodou, pokud gril disponuje vývodem, který odvádí kouř směrem od grilu. Komín je možné i demontovat nebo uzavřít v případě, že uživatel chce, aby byl připravovaný pokrm uzený.
  • Kartáč – někteří výrobci ke grilu dodávají i příslušenství, například v podobě kartáče na čištění.
  • Grilovací nářadí – kleště, naběračky nebo lopatky pro manipulaci se surovinami při grilování. Výrobci některých grilů v rámci příslušenství přibalí kromě nářadí i náhradní rošt nebo jiné praktické příslušenství.

Levné grily jsou vhodné spíše k příležitostnému grilování

V závislosti na tom, jaký gril chcete mít doma, narazíte i na různé cenové hladiny. Obecně tedy můžeme hovořit o tom, že nejlevnějšími grily jsou ty na dřevěné uhlí, které nabídnou absolutní základ – a ten nenáročným uživatelům zcela postačuje. Nejlevnější zahradní grily na dřevěné uhlí stojí od 250 do 750 Kč. Dražší grily na uhlí stojí okolo 2 500 až 7 500 Kč. Mají vyšší konstrukci, odkládací plochy a jsou z kvalitnějších materiálů. Nejdražší modely, které mají k dispozici dokonce i dvě grilovací plochy, udírnu či příslušenství, stojí i více než 12 000 Kč. Narazíte i na modely, které přesáhnou částku 25 000 Kč.

Stále oblíbenější jsou plynové grily. Jejich cena je vyšší, ale levnější plynové grily v obstojné kvalitě koupíte od 2 500 až 3 700 Kč. Za zhruba 7 500 Kč už můžete mít solidní plynový gril s poměrně slušnou grilovací plochou. Pokud byste toužili po lávovém grilu s kameny, nemusíte se bát, cena takovýchto grilů začíná někde kolem hranice 3 000 Kč. Dražší plynové grily větších rozměrů s praktickým příslušenstvím a vybavením přesáhnou částku i 10 000 Kč. V zásadě se však cenou vyrovnají dražším grilům na dřevěné uhlí, ovšem jejich obsluha je mnohem jednodušší. Profesionální plynové grily stojí i více než 30 000 Kč.

Levné elektrické modely místy více připomínají toustovače než gril. Každopádně levnější elektrické grily vás nebudou stát více než 600 Kč. Dražší stolní grily (kontaktní nebo barbecue) se mohou pohybovat okolo hranice 2 000 až 3 700 Kč. Mají solidní výkon, použity jsou kvalitní materiály a naleznete zde modely s kompaktními rozměry, ale i ty s větší grilovací plochou. Nejdražší elektrické grily, které konstrukcí připomínají standardní zahradní gril, mají cenu na úrovni 10 000 Kč. Otázkou však je, zda se již v takovém případě nevyplatí investovat alespoň do plynového grilu.

Grily Weber, Klarstein a Campingaz jsou synonymem kvality

Na trhu se zahradními grily je několik velkých hráčů, kteří již delší dobu udávají trendy. Své renomé si nesou oprávněně, protože drtivá většina spotřebitelů potvrdila kvalitu jejich produktů.

U plynových grilů a grilů na dřevěné uhlí jsou na trhu dominantní grily značky Weber či Campingaz, ale i Landmann Piega. V konkurenci se rozhodně neztratí ani výrobce grilů Klarstein. A to i těch plynových, jakož i na dřevěné uhlí. U elektrických grilů vyčnívá především Tefal. S grily na dřevěné uhlí a plyn mají zkušenost i výrobci Fieldmann, Activa či G21. Kvalitní plynové grily vyrábí také společnosti Napoleon a Sage.

Otázky a odpovědi – FAQ

Připravujete se na grilovací sezónu a chcete vybrat nejlepší zahradní gril? Potřebujete poradit s výběrem elektrického grilu do bytu? Neváhejte se na nás obrátit. Test magazín je vždy na straně spotřebitelů a rádi vám pomůžeme vybrat to nejlepší. Chybí něco v našem návodu? Dejte nám vědět a rádi návod doplníme o důležité informace. Sekci komentářů pravidelně kontrolujeme a budeme rádi, pokud se s námi podělíte i o své zkušenosti.

Je potřeba správné náčiní a čisticí prostředky. Přílišnému znečištění však lze předejít pravidelnou údržbou, vysypáním popela, mytím roštu po použití a odmašťováním povrchu. Grily na dřevěné uhlí je dobré čistit hned poté, co vychladnou. Je potřeba vymést popel, nechat odmastit rošt a následně jej kartáčem vydrhnout. Samotnou konstrukci můžete průběžně čistit vhodným prostředkem pro údržbu grilů, aby neztrácela barvu a zároveň se udržovala čistá. Rošty je u některých modelů vhodné vyjmout a nechat umýt v myčce nádobí. Oheň v grilu nikdy nehaste vodou, ale nechte ho vyhořet či zasypte pískem. Náhle zchlazení má za následek degradaci a zvýšené opotřebení materiálu.

Jde o typ elektrického grilu, který je určen pro interiérové použití. Z konstrukčního hlediska se liší od kontaktního nebo otevřeného elektrického grilu tím, že kromě grilovací plochy disponuje i nádobami – výsuvnými pánvičkami, kde lze připravovat například teplé omáčky, ohřívat šťávy nebo tavený sýr.

Z našeho pohledu se nic nevyrovná grilu na dřevěné uhlí. Přestože musíme vyzdvihnout komfort a kvality plynových grilů, skutečného zážitku a atmosféry z grilování dosáhnete pouze v případě, že v útrobách grilu slyšíte praskání dřeva nebo jsou zdrojem tepla rozžhavené brikety a uhlí.

Do bytu jsou vhodné elektrické grily. Nejběžnější jsou uzavřené kontaktní grily, které mají dvě topná tělesa, přičemž pokrm je grilovaný z obou stran. Příprava pokrmů je tak pohodlná a rychlá. Dobrou volbou jsou i otevřené barbecue grily, ty však doporučujeme spíše na balkony či terasy, protože nejsou uzavřené.

Vaše hodnocení:
(90.4%)