Recepty pro horkovzdušné fritézy

Recepty pro horkovzdušné fritézy: hranolky, řízky, kuře, ryba

Vaření v horkovzdušné fritéze se už před pár lety stalo velmi populárním způsobem rychlé přípravy chutných pokrmů. Tyto spotřebiče šetří čas, jejich obsluha i údržba jsou velmi jednoduché, a především jsou jídla připravená horkým vzduchem ve srovnání s těmi „olejovými“ nesrovnatelně zdravější. V našem článku vám poradíme, jak vařit v horkovzdušné fritéze a jak si v ní připravit konkrétní vařené, smažené, dušené, slané či sladké pokrmy.

Publikované: 02.07.2021
Aktualizované: 07.06.2022
Obsah článku:

Tipy na smažení v horkovzdušné fritéze

Slovíčko fritéza evokuje určitě i mnohým z vás smažení. Na začátek jsme si proto připravili 2 recepty na klasické i méně klasické smažené pokrmy, které patří k úplné klasice. Připomínáme, že při smažení v horkovzdušné fritéze nejsou finální jídla až tak velkým prohřeškem, jejich chuť je však stále výborná.

Bramborové hranolky v horkovzdušné fritéze

Tyto hranolky připravené v horkovzdušné fritéze jsou extra křupavé zvenčí a měkoučké uvnitř. Tajemstvím je jejich opětovné smažení. Horkovzdušná fritéza je pro hranolky doslova jako stvořená. Jejich chuť, ale i konzistence jsou proto v porovnání s klasickým smažením na pánvi mnohem lepší.

Ingredience:

  • Dvě velké brambory
  • Cca 2 PL olivového oleje

Jak na to:

  1. Brambory očistěte a nakrájejte „na hranolky“.
  2. Fritézu předehřejte na 170 °C.
  3. Hranolky promíchejte s olivovým olejem, vložte je do fritovacího koše a smažte 5 min.
  4. Hranolky nyní vydělejte, osušte od oleje, fritézu nastavte na 200 °C a dejte je dosmažit na dalších 10 až 15 min.

Smažené řízky v horkovzdušné fritéze

Tento recept na smažené řízky v horkovzdušné fritéze je s kuřecím masem. Vy ho však můžete nahradit jakýmkoli jiným druhem masa. Zároveň jde o základní recept, který lze obměňovat na milion způsobů. Řízky v horkovzdušné fritéze připravíte opravdu velmi rychle, a především zdravě, proto si je můžete dopřát (s mírou) např. i během redukční diety.

Vyprážané rezne v teplovzdušnej fritéze

Ingredience:

  • Dva řízky z kuřecích prsou
  • Jedno vejce
  • 100 g strouhanky
  • 50 g bílé hladké mouky (trochu vám z ní zůstane)
  • Olivový olej
  • Černý pepř a sůl

Jak na to:

  1. Řízky vyklepejte, posolte a opepřete.
  2. Obalte je v klasickém „trojobalu“ – mouka, vejce, strouhanka.
  3. Fritézu předehřejte na 200 °C, do koše vložte obalené řízky a smažte je 10–15 min.
  4. V polovině smažení je dobré řízky otočit, aby byly propečené co nejrovnoměrněji.

Masové recepty v horkovzdušné fritéze

Existují stovky masových receptů na přípravu v horkovzdušné fritéze. My jsme pro vás vybrali 3 z nich, které nás zaujaly lehkostí, jednoduchostí přípravy či použitím netradičních surovin. Abychom uspokojili co největší část vás všech, každý z receptů je připravován z jiného druhu masa.

Chicken pot pie v horkovzdušné fritéze třikrát jinak

Chicken pot pie v horkovzdušné fritéze je recept na slaný koláč. Abyste si mohli kuře připravit na tento způsob, budete potřebovat násadu na pečicí formu a samozřejmě model, do kterého ji můžete vložit.

Ingredience:

  • 200 g kuřecího masa (ideální jsou prsa)
  • 150 ml celerového vývaru
  • 100 g mraženého/čerstvého hrášku
  • 200 g mražené/čerstvé mrkve
  • 100 ml plnotučné smetany
  • Vaječný žloutek
  • 1 ks listového těsta (polotovar)
  • Koření a bylinky na dochucení: bobkový list, tymián, černý pepř, sůl

Jak na to:

  1. Kuřecí prsa a mrkev nakrájejte na kostičky.
  2. Do horkovzdušné fritézy vložte všechny ingredience kromě těsta a žloutku.
  3. Přiveďte k varu a následně přeložte do pečicí formy.
  4. V režimu „pečení“ nastavte teplotu na 160 °C a čas na 15 min.
  5. Mezitím vyšlehejte žloutek s vodou.
  6. Po uplynutí 15 min. otevřete fritézu, promíchejte všechny ingredience, přilijte k nim žloutek a přikryjte listovým těstem.
  7. Pot pie následně pečte na 150 °C po dobu 14 min., pokud se na vaší fritéze nachází režim „sladké pečivo“, zvolte jej.

Hovězí steak s bylinkami

Tento recept je určený pouze k přípravě samotného hovězího steaku s bylinkami v horkovzdušné fritéze bez přílohy. Doporučujeme vám jej zkombinovat s obyčejnými vařenými bramborami s máslem a petrželovou natí. Vhodnou přílohou jsou také všechny varianty zeleninových hranolek (z červené řepy, batátové, celerové atd.) nebo zeleninové saláty.

Steak v teplovzdušnej fritéze

Ingredience:

  • Jeden hovězí steak
  • 1 ČL čerstvého/sušeného česneku
  • 1 ČL čerstvé/sušené cibule
  • Sůl a pepř („přiměřeně“)
  • 1 ČL rozmarýnu
  • ½ ČL tymiánu (doporučujeme použít čerstvé bylinky)
  • 2 PL olivového oleje

Jak na to:

  1. Steak „vykoupejte“ v olivovém oleji, okořeňte jej a „nabylinkujte“.
  2. Steak nechte před pečením při pokojové teplotě odpočívat cca 20–30 min.
  3. Následně jej vložte do fritovacího koše.
  4. Fritézu nastavte na 200 °C a steak pečte 8–10 min.

Jarní závitky s vepřovým masem

Jarní závitky s vepřovým masem jsou alternativou ke klasickým asijským rolkám z rýžového papíru. Veškerou zeleninu, kterou uvádíme v našem receptu, můžete nahradit jakoukoli jinou. Vhodná je např. paprika, petržel, cuketa či lilek. Jarní závitky doporučujeme podávat s pikantní chilli omáčkou.

Ingredience na nádivku:

  • 150 g vepřového masa (použijte své nejoblíbenější)
  • 1 stopka řapíkatého celeru
  • 1 mrkev
  • ½ šálku žampionů (můžete je nahradit houbami shiitake, hlívou, klidně i hříbky)
  • ½ ČL čerstvého zázvoru
  • 1 ČL cukru

Ingredience na závitky:

  • Rýžové závitky (cca 7 ks)
  • Vajíčko
  • 1 ČL sezamového oleje
  • 1 ČL bramborového nebo kukuřičného škrobu
  • Sůl (volitelné – sójová omáčka)

Jarné závitky v teplovzdušnej fritéze

Jak na to:

  1. Maso nakrájejte na nudličky, posolte ho nebo namarinujte sójovou omáčkou a nechte podusit (v horkovzdušné fritéze nebo obyčejném hrnci / na pánvi).
  2. Celer, mrkev a houby nakrájejte na tenké plátky.
  3. Maso nyní důkladně promíchejte s nastrouhaným zázvorem, nakrájenou zeleninou a cukrem.
  4. Rýžový papír namočte do vody.
  5. Do papíru naložte nádivku (cca 2–3 PL na rolku) a srolujte jej.
  6. Vajíčko vymíchejte se škrobem a sezamovým olejem, v této směsi obalte připravené rolky.
  7. Horkovzdušnou fritézu předehřejte na 200 °C, vložte do ní rolky a pečte je cca 4 min.

Zaujaly vás naše recepty, stále však nemáte doma horkovzdušnou fritézu? V našem testu se dozvíte, které fritézy se vyplatí a jak si tento spotřebič vybrat.

Recepty na mořské plody a ryby v horkovzdušné fritéze

Pokud patříte k milovníkům mořských plodů a ryb, následující tipy jsou jako stvořené právě pro vás. Vybrali jsme od každého trochu, mezi recepty na mořské plody a ryby v horkovzdušné fritéze proto najdete alternativu s krevetami, mušlemi i lososem. Pokud nemáte zkušenosti s tímto typem kuchyně, u každého jídla uvádíme i návrhy na vhodné přílohy.

Krevety s kokosem

Ke krevetám v kokosovém obalu můžete podávat jakékoli zeleninové či ovocné saláty. Hodí se k nim například rýžové těstoviny, které můžete dochutit zázvorem, sójovou omáčkou nebo promíchat s restovanými houbami. Vhodnou přílohou je také opečené pečivo. Můžete jej ozvláštnit sezamovým olejem. Krevety doporučujeme před konzumováním pokapat citrónovou šťávou.

Ingredience:

  • 10–12 ks chlazených krevet (můžete použít i mražené, výsledek však bude o poznání horší)
  • Vaječný bílek ze 2 vajec
  • 100 g strouhaného sušeného kokosu
  • 1 PL kukuřičného/bramborového škrobu
  • 100 g strouhanky (pokud máte možnost, použijte panko strouhanku)
  • 50 g bílé hladké mouky (pokud máte rádi výraznou kokosovou chuť, klidně ji nahraďte kokosovou moukou)
  • Sůl

Jak na to:

  1. V jedné misce smíchejte strouhanku se strouhaným kokosem, ve druhé škrob s moukou, do třetí dejte vaječný bílek (osolte ho).
  2. Krevety opláchněte a důkladně usušte, nyní každou z nich postupně obalte v tomto pořadí: miska se škrobem a moukou, miska s vaječným bílkem, miska s kokosem a strouhankou.
  3. Na horkovzdušné fritéze nastavte program na ryby, vložte do ní krevety a pečte je 10 min. na 180 °C.

Citrónový fritovaný losos

Tento citrónový losos je jako stvořený pro letní dny. Recept je velmi lehký, a hlavně rychlý. Jako přílohu můžete zvolit pečené či šťouchané sladké brambory. Pokud jste pro klasiku, klidně si připravte obyčejné brambory. Za nás losos chutná nejlépe s lehčími přílohami, zejména s různými druhy zeleninových salátů.

Fritovaný losos v teplovzdušnej fritéze

Ingredience:

  • 2 filety z lososa
  • 2 ČL avokádového oleje (můžete jej nahradit olivovým olejem, popřípadě jinými „exotickými“ alternativami, např. olejem z arašídů)
  • Čerstvě (nahrubo) namletý bílý pepř
  • Šťáva z 1 citronu
  • Sůl

Jak na to:

  1. Filety z lososa pořádně nasolte, okořeňte, vložte je do citrónové šťávy a při pokojové teplotě nechte odležet cca 15 min.
  2. Filety vytáhněte ze šťávy, jemně je osušte papírovou utěrkou a pokapejte vámi vybraným olejem.
  3. Teplotu na horkovzdušné fritéze nastavte na 180 °C a lososa pečte 7–8 min. (pokud máte rádi rare lososa, pečte jej max. 5 min.).

„Rychlé“ rajčatové slávky s petrželovou natí

Dostupnost a cena mušlí z nich nedělá ideální jídlo na každý den, pokud však chcete svůj jídelníček zpestřit právě mořskými plody, slávky jsou jednou z nejdostupnějších alternativ. Jako přílohu k těmto „rychlým“ slávkám doporučujeme těstoviny, ideálně linguine. Můžete je nahradit pečivem, zelenina v tomto případě není nejlepší volbou.

Ingredience:

  • 2 velké hrsti slávek
  • 3 PL olivového oleje (můžete jej nahradit jakýmkoliv rostlinným olejem)
  • 1 ČL ghee másla
  • 2–3 stroužky česneku
  • 150 ml rajčatového protlaku (použijte neslazený)
  • Čerstvá petrželová nať (čím více, tím lépe)
  • Sůl

Jak na to:

  1. Slávky „přeberte“ a očistěte.
  2. Očištěné slávky osolte, promíchejte s rozpuštěným ghee máslem, olejem a nastrouhaným česnekem.
  3. Fritézu předehřejte na 180–200 °C, pokud je na ní k dispozici režim dušení, použijte jej.
  4. Slávky vložte do fritézy a zalijte rajčatovým protlakem (je-li příliš hustý, smíchejte ho s trochou vody nebo zeleninovým vývarem).
  5. Slávky duste cca 3–4 min. (dokud se neotevřou).
  6. Hotové jídlo vytáhněte z fritézy a do horké omáčky přimíchejte nadrobno nakrájenou petrželovou nať.

Paradajkové slávky v teplovzdušnej fritéze

Vegetariánské recepty na vaření v horkovzdušné fritéze

Nakonec tu máme něco pro býložravce. Vegetariánské a veganské recepty na vaření v horkovzdušné fritéze můžete využít i při přípravě příloh k masovým jídlům, které jsme vám představili výše. Samozřejmě jsou chutné i samy o sobě. Tyto pokrmy lze označit za velmi lehké a zdravé, proto jsou vhodnou volbou i pro ty z vás, kteří se snaží zhubnout.

Asijská pečená brokolice

Tento recept z horkovzdušné fritézy je ideální na svačinu, odpolední svačinu nebo večeři. Má velmi málo sacharidů i kalorií, takže se jedná o výborné fitness jídlo. Dopřát si ho mohou s čistým svědomím například i diabetici. Z masových pokrmů se k němu hodí především kuřecí maso a ryby.

Ingredience:

  • 1 větší brokolice
  • 1 PL avokádového oleje
  • 1 PL čerstvého česneku
  • 2 PL sójové omáčky
  • 2 ČL medu
  • 2 ČL omáčky Sriracha hot chilli
  • 1 ČL rýžového octa
  • Pražené arašídové oříšky (cca hrst)
  • Šťáva z 1 limetky

Jak na to:

  1. Brokolici nakrájejte na menší kousky.
  2. Ve větší míse ji promíchejte s olejem, nakrájenými arašídy, česnekem a solí.
  3. Takto připravenou brokolici vložte do fritovacího koše.
  4. Fritézu nastavte na 200 °C a brokolici pečte 15 min. (během pečení ji můžete párkrát promíchat).
  5. Upečenou brokolici podávejte politou se zálivkou, kterou si připravíte smícháním omáčky Sriracha s rozpuštěným medem, rýžovým octem, sójovou omáčkou a limetkovou šťávou.

Smažené marinované tofu

Rychlý, zdravý, bezmasý pokrm zachutná i „nevegetariánům“. Tofu je výbornou surovinou, kterou můžete kombinovat se všelijakou zeleninou. K zahození není ani jeho výživový profil. Jedná se o jeden z nejlepších rostlinných zdrojů bílkovin. Navíc údajně stimuluje tvorbu kolagenu v pokožce.

Tofu v teplovzdušnej fritéze

Ingredience:

  • 400 g tofu
  • 2 PL sójové omáčky
  • 2 PL sezamového oleje
  • 1 PL arašídového oleje
  • Čerstvý koriandr
  • Stroužek česneku
  • Šťáva z citronu (k pokapání)

Jak na to:

  1. Smíchejte sójovou omáčku, sezamový a arašídový olej, nastrouhaný česnek a nakrájený koriandr.
  2. Tofu nakrájejte na tlustší plátky a nechte jej marinovat v takto připravené směsi (ideálně během noci).
  3. Horkovzdušnou fritézu předehřejte na 190 °C, tofu vložte do fritovacího koše a pečte 10–16 min. (dokud pěkně nezhnědne).
  4. Hotové tofu pokapejte citrónovou šťávou.

Třešňový koláč

Na závěr tu máme jeden sladký recept na třešňový koláč. I takovéto dobroty lze připravovat v horkovzdušné fritéze. Pozor, pouze v takové, která je kompatibilní s pečicí formou. Pokud nemáte v oblibě třešně, můžete je klidně nahradit jakýmkoli jiným ovocem.

Ingredience:

  • 500 g třešní nebo jiného ovoce
  • 2 ks listového těsta (polotovar)
  • Vaječný žloutek
  • 1 PL mléka
  • 200 g cukru
  • Alkohol na flambování (volitelné)

Jak na to:

  1. Vyválejte listové těsto a vtlačte ho do formy (převislé okraje neodstraňujte).
  2. Třešně smíchejte s cukrem, pečte je na pánvi do změknutí, a pokud máte chuť i čas, nakonec je oflambujte.
  3. Připravené a vychlazené třešně vložte do formy na listové těsto – převislými okraji těsta zakryjte třešňovou náplň (nezapomeňte do něj udělat dírky vidličkou či párátkem).
  4. Na fritéze nastavte režim na pečení sladkého pečiva / koláčů, nastavte ji na 150 °C a koláč pečte 5 min.
  5. Mezitím smíchejte vajíčko s mlékem a touto směsí potřete těsto na koláči.
  6. Koláč vložte zpět do fritézy a dopečte ho na 150 °C (cca 5 min.).

Ďalšie články z kategórie Fritovací hrnce

Vaše hodnocení:
(88.6%)

Komentáre
Libuše Michnová 05.May.2022

Nevíte,jestli se dá koupit kuchařka na vaření jídel v horkovzdušné fritéza a kde? díky M.

Odpovedať

Redakce TestMagazin.cz 06.May.2022

Dobrý den,
o kuchařce, ve které by se nacházely recepty pouze na vaření jídel v horkovzdušné fritéze nevíme. Doporučujeme si prohlédnout stránky jednotlivých prodejců těchto spotřebičů, často ke svým výrobkům recepty poskytují.

elis 06.Jun.2022

Dobrý večer. Naposledy jsem zahlédla kuchařku na web stránkách - knihobot.cz, je to vlastně prodej použitých knih.
Hezký večer Šnoblová Eliška

Milena 29.Dec.2022

dobry den,prosim zkoušel uz nekdo delat v horkovzdusne friteze smazeny syr???děkuji

Odpovedať

Květa 03.Jan.2023

Výborný je zmražený z Lídlu, 7 minut z každé strany na 180 . Jinak jsem nezkoušela. K

Jarka 07.Jan.2023

Dneska jsem dělala a dobrý....

Odpovedať

Ivana 13.Oct.2023

Prosím o radu jak udělat řízek aby byl zlatavy. Děkuji

Odpovedať

František 12.Nov.2024

Řízek musíš postříkat olejem ve spreji ,nebo potřít přepuštěným máslem.

Marie Bařinova 23.Apr.2024

Dobrý den Dá se koutik kuchařka a kde prosím .Děkuji za zprávu M

Odpovedať

Martin Homolka 22.Dec.2024

Zdravím,dneska jsem si koupil horkovzdušnou fritézu, otázka, ohledně oleje,to se dá koupit olej ve spreji? nemůžu ho tam jen tak nalít? děkuji ????

Odpovedať

Zdeněk 03.Aug.2025

Na Temu za 35,- kč jsem si koupil rozprašovač na olej, Bez problému funguje.