Indukční pánve

Nejlepší indukční pánve 2022 + recenze

Pokud jste se rozhodli používat indukční varnou desku a výběr vhodných hrnců a pánví na indukci pro vás aktuálně představuje problém, náš návod na výběr a test nejlepších produktů dostupných na našem trhu jsou určené právě pro vás. Připravili jsme si podrobnou recenzi vítězného modelu, a sice indukční pánve Tefal Duetto+ G7320634, ale i další recenze atraktivních modelů.  

Publikované: 21.09.2021
Aktualizované: 06.06.2022

Jakou indukční pánev koupit?

Naše recenze pánví, které můžete použít i na indukčních varných deskách, sice nejsou extrémně dlouhé, zároveň však chápeme, že někteří z vás upřednostňují bleskurychlá rozhodnutí. Pokud do této skupiny spotřebitelů patříte i vy, přečtěte si krátké popisy 3 produktů, které byly v našem testu indukčních pánví oceněny speciálními štítky.

Názov Hodnotenie Detail
Tescoma President   ✔   Náš TIP5*Zobrazit produkt
Tefal Duetto+ G7320634   ✔   Víťaz testu5*Zobrazit produkt
Banquet Granite Grey   ✔   Cenový trhák5*Zobrazit produkt

Víťaz testu
Tefal Duetto+ G7320634

Tefal Duetto+ G7320634

Univerzální pánev, průměr 28 cm, nerezová ocel, nepřilnavý, titanový povrch, nýtovaná rukojeť, technologie Thermo-Spot®.

Zobrazit více info

Tefal Duetto+ G7320634 je univerzální titanová indukční pánev o průměru 28 cm. Nachází se na ní nepřilnavý povrch bez obsahu škodlivých látek, má zesílené, třívrstvé dno a disponuje chytrou technologií Thermo-Spot®. Duetto+ zaujme vysokou kvalitou zpracování a přiměřenou cenou, dlouhou životností a nenáročnou údržbou.

Cenový trhák
Banquet Granite Grey

Banquet Granite Grey

Palačinková indukční pánev, průměr 26 cm, litý hliník, nepřilnavý povrch, ergonomická rukojeť.

Zobrazit více info

Banquet Granite Grey je klasická a cenově dostupná indukční pánev na palačinky s tenkým dnem i stěnami, která má průměr 26 cm. Je vyrobená z litého hliníku, naleznete na ní kvalitní nepřilnavý povrch a ergonomickou rukojeť z plastu. Údržbu i v tomto případě hodnotíme jako nenáročnou.

Náš TIP
Tescoma President

Tescoma President

Univerzální indukční pánev, průměr 28 cm, nepřilnavý povrch, nýtovaná rukojeť.

Zobrazit více info

Pokud hledáte dražší, poloprofesionální model, se kterým můžete vařit na všech typech varných desek, indukční pánev Tescoma President může být tou pravou. Její průměr je 28 cm, je vyrobena z nerezové oceli a vybavena speciální strukturovanou nepřilnavou povrchovou úpravou. Pánev je vhodná k mytí v myčce i použití v troubě.

Obsah článku:

Hodnocené parametry

Naše testy nejsou zaměřené pouze na hodnocení jednotlivých produktů, ale také na jejich vzájemné srovnání. Za tímto účelem jsme si hned v začátcích recenzování stanovili žebříček nejdůležitějších parametrů, mezi které byly zahrnuty zejména ty, které souvisejí s funkčností a kvalitativními vlastnostmi vybraných indukčních pánví.

Kvalita zpracování v poměru k ceně
Kvalita povrchové úpravy
Rukojeť
Údržba
Hmotnost

Samotné hodnocení pánví tvořilo jen určitou část našeho testování. V první řadě jsme věnovali pozornost výběru jednotlivých modelů. Ten probíhal na základě důkladného průzkumu trhu, spotřebitelských recenzí, míry prodejnosti a poměru mezi pořizovací cenou a kvalitou. Opírali jsme se zejména o údaje na ověřených portálech jako Heureka, Mall, Alza či Kasa a produkty jsme vybírali pouze z nabídky ověřených výrobců indukčních pánví, jako jsou Tescoma, Tefal a Banquet.

Proč důvěřovat našemu testu?

Náš test je založen na detailním a objektivním srovnání vybraných spotřebičů. Precizní analýzou a průzkumem trhu za pomoci stanovení přísných kritérií vybíráme ty nejlepší produkty a šetříme vám tak spoustu času, který byste jinak strávili hodinami hledání informací na internetu.

Záleží nám na tom, abychom vám přinesli všechny podstatné informace o jednotlivých produktech na jednom místě a pomohli vám vybrat to nejlepší, co je na trhu k dispozici. Sledujeme prodejnost jednotlivých modelů a jejich reálné hodnocení ostatními zákazníky.

Nepropagujeme žádnou značku ani žádného prodejce. Soustředíme se na objektivní a důvěryhodné hodnocení na základě osobních zkušeností, ale také analyzujeme zahraniční testy a reference zákazníků či odborníků, kteří měli možnost konkrétní produkt reálně otestovat.

Recenze indukčních pánví

Sestavení recenzí, do kterých nezasahovali výrobci ani prodejci, jsme věnovali spoustu času. Přihlíželi jsme ke každému detailu i samotným spotřebitelským hodnocením, snažili jsme se zachovat co největší objektivitu a jednotlivé produkty porovnat z hlediska funkčních i kvalitativních vlastností. Věříme, že náš test indukčních pánví bude při vašem rozhodování skutečně nápomocný a konečný výběr vám maximálně usnadní.

Víťaz testu

Tefal Duetto+ G7320634

Univerzální pánev, průměr 28 cm, nerezová ocel, nepřilnavý, titanový povrch, nýtovaná rukojeť, technologie Thermo-Spot®.

Prohlédnout nejlepší nabídku

Indukční pánev Tefal Duetto+ G7320634 patří do rodiny univerzálních modelů s průměrem 28 cm. Je určená k opékání, smažení, dušení či přípravě omáček a jiných tekutých pokrmů, a to na všech typech varných desek. Pánev můžete stejně jako podstatně dražší modely Tescoma President Stone a Tescoma President použít i v troubě, a to do 250 °C. Má nepřilnavý, titanový povrch Titanium Force, takže je ideální pro všechny milovníky zdravého vaření.

Tělo indukční pánve Tefal Duetto+ je vyrobené z nerezové oceli. Za zmínku stojí speciální třívrstvé zesílené dno o tloušťce 3,2 mm. V praxi se proto při vysokých teplotách nevyboulí ani po delší době používání. Tloušťka stěn je 0,6 mm, což stojí za jejich poměrně rychlým nahříváním, ale i dobrým udržováním tepla. Zmiňovaný titanový povrch je odolný proti mechanickému poškození, díky čemuž můžete při vaření používat i kovové kuchyňské náčiní. K plusům řadíme také fakt, že indukční pánev Tefal Duetto+ můžete pohodlně umývat v myčce na nádobí.

Zajímavým detailem je technologie Thermo-Spot®, se kterou se setkáte u většiny pánví i hrnců od tohoto výrobce. Jedná se o integrovaný ukazatel tepla, který zčervená ve chvíli, kdy se dno nahřeje na ideální teplotu. Pozitivně vnímáme i celkové zpracování. Pánev s nadstandardní, 10letou zárukou je vyrobena z kvalitních a odolných materiálů, které neobsahují olovo, kadmium či nechvalně známou kyselinu perfluoroktanovou (PFOA). Rukojeť z nerezové oceli je nýtovaná, což přispívá k celkové životnosti tohoto modelu, ale také k bezpečnosti jeho používání.

Výborný poměr mezi cenou a kvalitou
Odolná, nepřilnavá a zdravotně nezávadná povrchová úprava
Kvalitní zpracování a dlouhá životnost

Žádné jsme nenašli

Typ = univerzální ● Průměr = 28 cm ● Ohřev = indukce, sklokeramika, plyn, trouba ● Materiál = nerezová ocel ● Povrchová úprava = nepřilnavá/titan ● Hmotnost = 0,9 kg

Cenový trhák

Banquet Granite Grey

Palačinková indukční pánev, průměr 26 cm, litý hliník, nepřilnavý povrch, ergonomická rukojeť.

Prohlédnout nejlepší nabídku

Banquet Granite Grey je velmi šikovná indukční pánev na palačinky, kterou můžete používat na všech typech varných desek, tedy nejen na těch indukčních. Její průměr, který představuje 26 cm, je stejný jako u lívancového modelu Banquet Alivia Smile. Dno je silné pouhé 4 mm a nízké boční stěny mají 2 mm, což znamená, že nahřívání pánve probíhá enormně rychle.

Banquet Granite Grey je vyrobená z hliníku a má plastovou rukojeť. Kvalitu jejího zpracování proto nehodnotíme jako přímo vysokou. Na druhou stranu je ošetřena nepřilnavým antiadhezním povrchem, rukojeť je ergonomická, takže se drží opravdu pohodlně, a má vcelku pěkný design. Milou drobností je očko k zavěšení, které oceníte při jejím skladování, a také nenáročná údržba.

Dobrý poměr mezi cenou a kvalitou
Rychlé nahřívání
Nepřilnavý povrch

Horší kvalita zpracování

Typ = palačinková pánev ● Průměr = 26 cm ● Ohřev = indukce, sklokeramika, plyn ● Materiál = litý hliník ● Povrchová úprava = nepřilnavá

Náš TIP

Tescoma President

Univerzální indukční pánev, průměr 28 cm, nepřilnavý povrch, nýtovaná rukojeť.

Prohlédnout nejlepší nabídku

Indukční pánev Tescoma President lze označit za téměř profesionální model, který je stejně jako všechny ostatní v našem testu vhodný k vaření na jakémkoliv typu varné desky. Jedním z nejzajímavějších parametrů je její antiadhezní povrchová úprava. Je zvrásněná a imituje přírodní kámen, což jí dodává ještě lepší nepřilnavé vlastnosti. Tento speciální strukturovaný povrch je navíc odolný proti mechanickému poškození, proto na něm můžete používat dřevěné, plastové a také kovové kuchyňské náčiní.

Indukční pánev Tescoma President je žáruvzdorná, což znamená, že je vhodná i k používání v troubě. Údržba je doslova nenáročná. Tento model můžete mýt ručně nebo v myčce. K negativům řadíme vyšší hmotnost, která představuje až 1,75 kg, a vysokou cenu.

Kvalitě zpracování nemáme co vytknout. Zmiňovaná povrchová úprava je odolná, tělo je odlévané a rukojeť pánve je vyrobená z kvalitní nerezové oceli. Rukojeť obsahuje také 2 kovové nýty, je masivní a pevná. Plastové komponenty budete na modelu Tescoma President hledat zbytečně. Pětiletou záruku hodnotíme jako vcelku dostačující, i když na podstatně levnější pánev Tefal Duetto+ G7320634 dostanete až 10letou záruku.

Vysoká kvalita zpracování
Kvalitní nepřilnavý povrch
Vhodná na všechny typy varných desek i do trouby

Vysoká cena
Vyšší hmotnost

Typ = univerzální ● Průměr = 28 cm ● Ohřev = indukce, sklokeramika, plyn, trouba ● Materiál = nerezová ocel ● Povrchová úprava = nepřilnavá / zvrásněný antiadhezní povlak ● Hmotnost = 1,75 kg

Lacná kvalita

Banquet Alivia Smile

Pánev na lívance, průměr 26 cm, průměr oka 8 cm, litý hliník, nepřilnavý povrch Whitford Xylan.

Prohlédnout nejlepší nabídku

Banquet Alivia Smile je specifickým modelem. Jedná se o indukční pánev na lívance, ve které můžete připravovat i volská oka či zeleninové placky. Její průměr představuje 26 cm. Plochu pánve tvoří 7 samostatných ok, jejichž průměr činí 8 cm. Zajímavým detailem je, že se na nich nacházejí veselé motivy, které se po upečení lívanců či minipalačinek otisknou do upečeného těsta.

Banquet Alivia Smile je hliníková litá pánev s nepřilnavým povrchem Whitford Xylan. Dno je dvouvrstvé a disponuje žáruvzdorným nástřikem. Kvalitu zpracování proto hodnotíme pozitivně. Jinak řečeno, ve srovnání s ostatními modely je něčím mezi Banquet Granite Grey a Tefal Duetto+ G7320634. I tento model můžete používat na jakékoli varné desce, tedy na indukci, sklokeramice i plynu. Za jedinou nedokonalost považujeme trochu vyšší hmotnost, která přesahuje 1 kg.

Dobrý poměr mezi cenou a kvalitou
Výborné nepřilnavé vlastnosti
Vcelku kvalitní provedení

Vyšší hmotnost

Typ = na lívance ● Průměr pánve = 26 cm ● Průměr/počet ok = 8 cm / 7 ● Ohřev = indukce, sklokeramika, plyn ● Materiál = litý hliník ● Povrchová úprava = nepřilnavá / Whitford Xylan ● Hmotnost = 1,1 kg

Pre náročných

Tescoma President Stone

Univerzální pánev, průměr 28 cm, hliníková slitina + nerezová ocel, nepřilnavý, antiadhezní povrch.

Prohlédnout nejlepší nabídku

Tescoma President Stone je podobná další dražší indukční pánvi Tescoma President. Má stejný průměr, tedy 28 cm, hmotnost, která přesahuje 1,7 kg, a je vhodná k vaření na indukčních, sklokeramických a plynových deskách. V případě potřeby ji můžete použít i k zapékání v troubě. President Stone se liší zejména výškou stěn. Jedná se o doslova hlubokou pánev s 12,5cm okraji.

Indukční pánev Tescoma President Stone je vyrobena z kombinace hliníkové slitiny a nerezové oceli. Záruka je i v tomto případě pětiletá. Fakt, že se jedná o opravdu kvalitní indukční pánev, která je masivní, pevná a odolná, se projevil i na zmiňované vysoké hmotnosti. Povrchová úprava je již tradičně nepřilnavá. V tomto případě výrobce sáhl po antiadhezním povrchu, který imituje neleštěný přírodní kámen. Povrch se myje velmi jednoduše. K nenáročné údržbě přispívá i fakt, že President Stone můžete umývat v myčce.

Pánev má trochu specifické provedení. Nenachází se na ní klasická rukojeť, ale 2 úchyty, které jsou příznačné spíše pro pekáče. Úchyty jsou k tělu pánve přichycené pomocí nerezových nýtů, jsou vodotěsné a působí opravdu pevným dojmem. Součástí tohoto modelu je skleněná poklice s otvory na páru, kterou můžete používat i v troubě, avšak pouze do 200 °C.

Vysoká kvalita zpracování
Nepřilnavý povrch
Možnost použití v troubě

Vysoká cena
Netradiční rukojeti nemusí vyhovovat každému
Vyšší hmotnost

Typ = univerzální ● Průměr = 28 cm ● Ohřev = indukce, sklokeramika, plyn, trouba ● Materiál = hliníková slitina + nerezová ocel ● Povrchová úprava = nepřilnavá/antiadhezní ● Hmotnost = 1,75 kg

Další zajímavé produkty

Pokud do internetového vyhledávače zadáte „pánev na indukci“, zobrazí se vám stovky, možná tisíce různých modelů. Proto je logické, že náš test zahrnuje skutečně maličký vzorek kousků, které jsou na našem trhu dostupné. Pokud jste výše nenašli ideální pánev nebo si chcete udělat ještě o něco větší přehled, následující řádky s tipy na další zajímavé produkty jsou určené přímo pro vás.

GreenPan Smart je poněkud dražší pánev, která je určená na indukci, všechny ostatní typy varných desek i k použití v troubě do 180 °C. Má keramickou nepřilnavou povrchovou úpravu Thermolon, průměr 24 cm, váží necelých 800 g a je vhodná k mytí v myčce nádobí. Její součástí je tepelně izolovaná rukojeť s pevným uchycením k tělu.

Univerzální litinová indukční pánev Orion o průměru 30 cm je vhodná k vaření na všech typech varných desek. Samozřejmě ji můžete použít také v troubě. Nachází se na ní klasická rukojeť v kombinaci s praktickým úchytem ve tvaru U a až 2 praktické výlevky. Pánev váží více než 3 kg, což je pro tento materiál příznačné, a není určená k mytí v myčce nádobí. K plusům patří přiměřená pořizovací cena.

Klasická indukční pánev Tescoma i-Premium Stone je dalším modelem, se kterým můžete vařit na všech typech varných desek. Její průměr je 28 cm, váží necelý kilogram a je vybavena nepřilnavým povrchem na bázi teflonu, který imituje přírodní kámen. Pánev je vyrobená ze slitiny hliníku a nerezové oceli a má nerezovo-plastovou rukojeť. Můžete ji mýt v myčce nádobí. Pozor, není určená k použití v troubě.

Klasická ocelová pánev de Buyer Mineral B Element o průměru 28 cm uspokojí i ty náročnější. Je vyrobená ze 100% přírodní oceli, je ekologická a recyklovatelná, můžete ji použít na všech typech varných desek a také k dopékání v troubě do 180 °C po dobu 10 min. Na pánvi se nachází nepřilnavá vrstva na bázi včelího vosku, která časem získává lepší vlastnosti.

Banquet Alivia je indukční pánev na lívance, přípravu volských ok z vajíček či zeleninové placky. Její průměr je 26 cm, nacházejí se na ní 4 oddělená oka a je vybavená nepřilnavým povrchem Alivio. Dno je tlusté 4 mm, stěny mají 2 mm, rukojeť je vyrobená z bakelitu, pánev můžete mýt v myčce a její hmotnost činí 1,12 kg.

Nejprodávanější podle portálu Heureka

Jednou z pomůcek při výběru modelů do našeho testu indukčních pánví i následném sestavování recenzí byla míra jejich prodejnosti na populárním portálu Heureka. Pokud je tento parametr při rozhodování důležitý i pro vás, nepřehlédněte následující tabulku, ve které naleznete přehled aktuálně nejprodávanějších indukčních pánví na portálu Heureka.

Názov Hodnotenie Detail
Tefal Unlimited G25506725*Zobrazit produkt
Tescoma President Stone5*Zobrazit produkt
Banquet Alivia Smile5*Zobrazit produkt
Orion Grande5*Zobrazit produkt
Tefal Unlimited G25538725*Zobrazit produkt

Spotřebitele je z hlediska výběru kuchyňského nádobí možné rozdělit do 2 pomyslných skupin. Někdo je schopen desítky hodin hledat ten nejlepší materiál, rozměr či typ, přihlíží ke značce, životnosti, ceně i uživatelským recenzím. Někdo však koupí první a nejlevnější kousek, na který narazí v supermarketu. Netvrdíme, že k výběru indukční pánve potřebujete vysokou školu. Pokud však chcete, aby vám vydržela co nejdéle, aby byla příprava jídla co nejjednodušší a abyste zbytečně nevyhodili peníze za profesionální model, který ve vaší kuchyni nenajde využití, je dobré věnovat pozornost alespoň několika základním parametrům. A právě těm se budeme věnovat ve svém návodu na výběr té nejlepší indukční pánve.

Jak vybrat indukční pánev

  • Jaké pánve na indukci – materiál
  • Povrchová úprava
  • Typy pánví
  • Rozměry, hmotnost a tvar
  • Rukojeť a poklice
  • Cena a renomovaní výrobci

Jaké pánve na indukci – materiál

Výrobní materiál je v případě indukčních pánví velmi důležitým parametrem, proto začínáme právě jím. Materiál totiž nerozhoduje jen o vlastnostech daného modelu, ale také o tom, zda bude, či nebude na indukci fungovat. Indukční desky mají pod povrchem zabudovanou měděnou cívku. Generátorem tepla však není plotna, ale samotná pánev či jiné nádobí, proto musí disponovat tzv. feromagnetickými vlastnostmi.

Feromagnetické vlastnosti jsou příznačné pro železnou rudu a její slitiny. To ovšem neznamená, že musíte sáhnout výhradně po takovýchto pánvích. Na následujících řádcích se podíváme na jednotlivé materiály z hlediska jejich feromagnetických i funkčních vlastností.

Pokud si při koupi indukční pánve nebudete jistí, zaměřte se na speciální symbol indukce. Pokud se na daném modelu nachází, nemusíte se zatěžovat použitými materiály. Druhým spolehlivým trikem je zkouška s magnetem. Jestliže se přichytí na dno pánve, máte jistotu, že je určená i k vaření na indukčních varných deskách.   

Litinové pánve

Litina disponuje feromagnetickými vlastnostmi, proto jsou vlastně všechny litinové pánve vhodné na indukci. Tento materiál patří k nejdražším, ale těm nejlepším. Má dlouhou životnost, výborně rozvádí teplo po celém povrchu pánve a časem získává neopakovatelné nepřilnavé vlastnosti. Problémem je vyšší pořizovací cena, poměrně vysoká hmotnost a náročnější údržba. Litinové indukční pánve není vhodné mýt v myčce nádobí, nejsou určené ani ke skladování pokrmů v lednici a jsou citlivé na vlhkost. Chcete-li jim co nejvíce prodloužit životnost, měli byste je pravidelně natírat jedlými nebo speciálními oleji.

Jaké pánve na indukci – materiál

Hliníkové pánve

Z hliníku je zpravidla vyrobeno pouze tělo pánve, na kterém se mohou nacházet různé povrchové úpravy, např. keramika či smalt. Samotný hliník patří k tzv. paramagnetickým materiálům, což znamená, že má slabé feromagnetické vlastnosti. Abyste tedy mohli hliníkovou pánev použít k vaření na indukční varné desce, hliník musí být upravený. Jinak řečeno, ne každá pánev z tohoto materiálu musí zaručeně fungovat i na indukci.

Z hlediska vlastností jsou tyto produkty vcelku dobrou volbou, i když… Jsou levné, lehké, nenáročné na údržbu a mají výbornou tepelnou vodivost. Na druhé straně jsou náchylnější k mechanickému poškození, které představuje komplikaci při přípravě pokrmů, ale také zdravotní riziko. Minusem je i nízká odolnost proti vysokým teplotám. Na hliníkových, zejména nekvalitních pánvích může dojít v důsledku vysokých teplot k vydutí dna, což je při vaření velmi nepraktické. Při výběru se proto zaměřte na to, jestli má daný model zesílené dno. Důležitým parametrem je také povrchová úprava.

Pánve z nerezové oceli

Z hlediska feromagnetických vlastností je nerezová ocel téměř totožná s hliníkem. K výrobě pánví či hrnců je totiž využívána potravinářská ocel, která obsahuje 18 % chromu a 10 % niklu, což znamená, že má velmi slabé až žádné feromagnetické vlastnosti. Abyste mohli danou pánev použít na indukci, musí být i v tomto případě speciálně upravená.

Nerezové pánve jsou velmi odolné, mají výbornou tepelnou vodivost, teplo zároveň dlouho udržují a jejich pořizovací cena je vcelku nízká. V podstatě lze říci, že jde o jeden z nejpopulárnějších a nejspolehlivějších materiálů pro výrobu tohoto kuchyňského nádobí. K nevýhodám patří vyšší hmotnost, delší doba nahřátí a vyšší přilnavost, což ovšem neplatí pro kousky se speciální povrchovou úpravou.

Titanové pánve

Titan je feromagnetický, v porovnání s jinými materiály však o něco méně. Titanové pánve je proto většinou možné použít i na indukci, opět určitě doporučujeme, abyste si tuto informaci ověřili předem. Matoucí může být také fakt, že z titanu nemusí být vyrobeno samotné tělo pánve, ale pouze její povrchová vrstva. V takovém případě se nejčastěji setkáte s modely z hliníku s titanovým povrchem.

Pánev z nerezové oceli na indukci

Titanové indukční pánve patří k těm nejkvalitnějším. Tento materiál vyniká odolností, pevností, dlouhou životností a velmi nízkou přilnavostí. Dokáže si poradit s velkými teplotními rozdíly, můžete ho rozehřát na opravdu vysoké teploty a při vaření není nutné používání oleje (např. při přípravě steaků). Minusem je vyšší pořizovací cena.

Měděné pánve

Klasické měděné modely nejsou určené k vaření na indukčních varných deskách. Měď totiž nedisponuje feromagnetickými vlastnostmi. Na trhu jsou dostupné speciální měděné indukční pánve, které mají zmagnetizované dno, popřípadě i stěny. Háčkem je také to, že měděné pánve nejsou za všech okolností vyrobené jen z tohoto materiálu. Jejich nitro může být tvořené různými kombinacemi, např. cínem, syntetickou pryskyřicí či nerezovou ocelí.

Měděné indukční pánve působí luxusně a dokážou velmi efektivně reagovat na změny teploty. Proto jde o volbu, kterou ocení i náročnější z vás. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena a náročnější údržba, která zahrnuje používání speciálních čisticích přípravků či pravidelné leštění.

Povrchová úprava

Předchozí řádky byly věnované materiálům, které jsou využívané k výrobě těla pánví. Na těch následujících se podíváme na různé typy povrchových úprav, které nemají vliv na feromagnetické, ale zejména funkční vlastnosti daných produktů. Upozorňujeme, že na životnost pánve má největší vliv právě její povrchová úprava. Při výběru si proto všímejte, jestli se jedná o materiál, který je odolný proti mechanickému poškození, zda je na něm možné použít i kovové kuchyňské náčiní a zda je určený i k mytí v myčce nádobí.

Smaltované pánve

Smalt, glazura, či email označují sklovitou nebo minerální povrchovou vrstvu na pánvích a hrncích. Tělo pánve je v tomto případě nejčastěji vyrobené z kovu, nerezové oceli, hliníku nebo litiny. Při použití smaltovaných indukčních pánví může být problémem příliš silná vrstva smaltu, což je spíše výjimečné.

Povrchová úprava pánve na indukci

Smaltované pánve nejsou úplně standardní, narazit na ně však můžete. Z hlediska funkčních vlastností jde o dobrou volbu. Smalt je zdravotně nezávadný, odolný proti korozi, má dlouhou životnost, přičemž jeho vlastnosti zůstávají nezměněné i po letech, a jeho údržba je nenáročná. Největším minusem je riziko mechanického poškození, resp. odloupnutí smaltu.  

Keramické pánve

Keramický povrch je v současnosti velmi oblíbený. V porovnání s titanovými indukčními pánvemi, o kterých jsme mluvili výše, mají ty keramické o něco vyšší přilnavost. Riziko připálení jídla je proto větší. Na keramických indukčních pánvích však přesto můžete pokrmy připravovat s minimálním množstvím oleje či jiného tuku. Tyto modely nejsou uzpůsobené k vaření při vysokých teplotách, mytí v myčce nádobí a jsou náchylné k mechanickému poškození. Při správné péči a používání je tento materiál celkem odolný a má dlouhou životnost. Plusem je průměrná pořizovací cena a skutečnost, že jde o vysloveně zdravou alternativu.

Teflonové pánve

Teflon (PTFE) patří i dnes k velmi oblíbeným materiálům, resp. povrchovým úpravám pánví. Je levný a nepřilnavý. Problémem je jeho nahřívání na vysoké teploty (cca nad 250 °C), při kterém dochází k uvolňování zdraví škodlivých látek. Z hlediska údržby jde o nenáročný materiál. Pozor byste si měli dávat na správné používání. Teflonové indukční pánve jsou totiž náchylné k poškrábání, proto na nich není vhodné jídlo míchat či obracet kovovým kuchyňským náčiním. Pozor, používání mechanicky poškozené teflonové indukční pánve je vysloveně nebezpečné.

Typy pánví

Pánev pojmenovává několik rozdílně vypadajících druhů nádobí na pečení či vaření. Jedním z prvních kroků při vašem nákupu by proto měl být právě výběr vhodného typu pánve. Na trhu jsou dostupné desítky různých modelů, které se liší tvarem, velikostí, výškou či jinými vlastnostmi. Na následujících řádcích se podíváme na nejtradičnější a zároveň jakési základní typy těchto nepostradatelných kuchyňských pomocníků.

Univerzální pánev na indukci

  • Univerzální pánve: Do této kategorie patří v podstatě všechny takříkajíc obyčejné pánve, které jsou určené na smažení, opékání, dušení či přípravu omáček. Jinak řečeno, nedisponují žádnými specifickými vlastnostmi. Univerzální pánve mají zpravidla nižší a rovné okraje a povrch, který je vhodný pro různé způsoby přípravy pokrmů.
  • Grilovací pánve: Pánve na grilování nebo tzv. steakové indukční pánve poznáte podle specifického vroubkovaného povrchu, který je vyrobený z materiálů jako litina, smalt či hliník. Zpravidla narazíte na hranaté modely. Můžete je používat ke grilování masa, ale i zeleniny či sýrů. Je dobré, pokud grilovací indukční pánev disponuje odnímatelnou nebo žáruvzdornou rukojetí. V opačném případě ji totiž nebudete moci použít v troubě, což je v některých případech nezbytné.
  • WOK pánve: WOK pánve na indukci jsou nedílnou součástí asijské kuchyně. Mají užší dno a vyšší stěny. Jejich doménou je výborné rozložení teploty a schopnost nahřátí na vysoké teploty. Jsou vhodné na vše, co je během přípravy potřeba přehazovat nebo pořádně promíchat dohromady. WOK pánve na indukci využijete zejména při přípravě asijských pokrmů, můžete si v nich připravit také omáčky, těstoviny či teplé zeleninové saláty.
  • Palačinkové pánve: Indukční pánve na palačinky se vyznačují nízkým okrajem a tenkým dnem (cca 4–5 mm), které se nahřívá velmi rychle. Zpravidla jsou nepřilnavé, což usnadňuje obracení palačinek. Samozřejmě jsou vhodné i k přípravě jiných pokrmů. Na palačinkové indukční pánvi můžete např. opéct maso či topinky, případně ji využít k přípravě menšího množství omáčky.
  • Pánve na lívance: Jakousi podkategorií palačinkových pánví jsou modely na lívance nebo tzv. indukční pánve na lívance. Dno mají rozdělené na několik samostatných „kruhů“, tedy tzv. ok, do kterých nalijete těsto. Využijete je i k přípravě slaných (např. bramborových či zeleninových) placek nebo volských ok.

Rozměry, hmotnost a tvar

Mluvíme-li o velikosti, tak máme na mysli průměr dna, protože drtivá většina pánví má oválný tvar. V tomto směru vám nemůžeme zcela přesně poradit. Velikost pánve je totiž individuálním parametrem. Někdo má rád menší modely, které zvládne zvednout pohodlně jednou rukou, někdo preferuje „volnost“ při míchání.

  • Malé pánve (cca 20–25 cm) – jsou vhodné k přípravě menších porcí a jejich „obsluhu“ zvládnou i začátečníci.
  • Středně velké pánve (cca 25–30 cm) – jedná se o nejuniverzálnější průměr, takto velké pánve jsou vhodné k přípravě jídla pro 2 až 4 osoby, z hlediska hmotnosti jde o zlatou střední cestu.
  • Velké pánve (cca 30–40 cm) – pánve s nadstandardním průměrem jsou vhodné zejména pro zkušenější kuchaře, ocení je i početné rodiny.
  • Minipánve (10–15 cm) – jde o modely, které jsou určené např. k přípravě jednoho volského oka, využijete je i při cestování či kempování.

Pánev na indukci na palačinky

Hmotnost indukční pánve, která se zpravidla pohybuje od 0,5 do 1,5 kg, je přímo úměrná její velikosti. Rozhodující roli hrají i použité materiály. I v tomto směru se musíte rozhodnout individuálně. Obecně platí, že byste měli být schopní pánev udržet v jedné ruce. Výjimkou jsou XXL modely, např. WOK pánve na indukci, a také ty z oceli či litiny.

Dalším důležitým parametrem, který souvisí s rozměry, je výška okrajů. Ani v tomto případě neexistují „přesná pravidla“. Ve zkratce lze říci, že pánve s vyššími okraji oceníte při dušení či přípravě většího množství tekutých pokrmů.

Rukojeť a poklice

  • V první řadě se zaměřte na typ rukojeti. Na výběr máte pánve s klasickou dlouhou rukojetí na jedné straně a ty s úchyty, které jsou typické spíše pro pekáče.
  • Velice důležitým parametrem je zpracování rukojeti. Pokud se chystáte pánev používat i v troubě, vyberte si model bez jakýchkoli plastových částí.
  • Rukojeť by měla být k tělu pánve přichycena co nejpevněji. Jistotou jsou nýty nebo svary.
  • Sáhnete-li po levnější pánvi s plastovou rukojetí, nepřehlédněte údaj o tom, zda je vodotěsná. Totéž platí i u modelů s dutými rukojeťmi.
  • Součástí některých pánví je také poklice. Nejčastěji narazíte na ty ze skla. Opět platí, že pokud chcete pánev používat v troubě, musíte sáhnout po modelu se žáruvzdornou poklicí. Většina z nich je odolná jen do teploty kolem 200 °C.

Kvalitní indukční pánve nestojí mnoho

To, že je daný model vhodný i k vaření na indukční varné desce, většinou nemá vliv na pořizovací cenu. Výjimkou mohou být např. měděné indukční pánve se speciálně upraveným dnem. V tomto směru je důležitá spíše kvalita zpracování, použité materiály, rozměry a samozřejmě i jakási zvučnost dané značky.

Keramická pánev na indukci na palačinky

Za přiměřenou cenu kvalitních indukčních pánví s průměrem od 26 do 30 cm, které jsou vyrobené z nerezové oceli, případně litého hliníku, lze označit 500 Kč. Na trhu jsou dostupné i podstatně levnější kousky za méně než 300 Kč, v tomto případě je však namístě pochybovat o jejich kvalitě. U takto levných pánví nejčastěji narazíte na problém s rychlým poškozením, či dokonce slupováním povrchové vrstvy, což není praktické ani zdravé.

Pokud hledáte poloprofesionální model, připravte si minimálně 1 200 Kč. Nejdražší pánve, zejména ty z materiálů jako přírodní ocel či litina, mohou stát více než 10 000 Kč. Upozorňujeme, že takový „luxus“ je pro běžného uživatele zbytečně velkou investicí.

Chválené jsou indukční pánve Tescoma i Tefal

Výběrem produktu od spolehlivého výrobce si ušetříte spoustu starostí. Nemusíte řešit základní kvalitu a zdravotní stránku, odolnost či celkovou životnost tohoto kuchyňského nádobí. Za značku se pochopitelně platí, proto musíte počítat s trošku vyšší cenou, za níž však získáte kvalitní indukční pánev, která vám bude sloužit léta.

K asi nejznámějším výrobcům, kteří nabízejí opravdu kvalitní modely, patří Tescoma a Tefal. Dále vám můžeme doporučit pánve od značky Lamart, Banquet, Berlingerhaus, Blaumann, Ballarini, Beka, Risoli, Fissler, Sambonet Paderno, Staub či Orion.

Otázky a odpovědi – FAQ

Zajímají vás informace o správném používání či údržbě indukčních pánví, chcete se dozvědět více o některé ze značek, případně stále nevíte, jaký typ pánve je ideální právě pro vás? Máte-li jakékoli otázky, budeme rádi, pokud nám je položíte v diskuzi pod článkem. Na všechny z nich se pokusíme co nejdříve odpovědět.

Zpravidla ano, jelikož na plynu či sklokeramice můžete vařit v čemkoli, co zvládne vysokou teplotu. S použitím pánve v troubě je to trošku jiné. K tomu, abyste v ní mohli jídlo i péct, dopékat či zapékat, musí být vyrobená ze žáruvzdorného materiálu. Pokud narazíte na kousek, který je určený i k takovému použití, nepřehlédněte údaj o max. teplotě. Za standard lze označit 250 °C. Pozor, některé produkty jsou vhodné jen na tzv. dopékání, což znamená, že je můžete do trouby vložit jen na určitou dobu, např. na 10 min.  

Ani tato skutečnost nesouvisí s tím, zda se jedná o hrnce a pánve na indukci, nebo ty, které jsou vhodné pouze k vaření na plynu či sklokeramických varných deskách. Ve zkratce vám můžeme prozradit, že v myčce není vhodné mýt ocelové ani litinové indukční pánve. Údaje o správné údržbě byste si však měli v každém případě ověřit přímo v návodu k použití daného produktu.

Ano. Stačí, když si pořídíte speciální indukční podložku. Cena těchto produktů se pohybuje v rozmezí od necelých 300 do cca 1 200 Kč.

Ďalšie články z kategórie Domácnost

Vaše hodnocení:
(90.6%)